Finner kulturminner med lydpulser
Med sonarpulser har forskere funnet gamle tyske bombefly og ubåter langs norskekysten.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet viser et 9 meter langt Focke Wulf 190 A-3 fly fra andre verdenskrig, med et vingespenn på 10,5 meter. Tyskerne slapp bomber over norske byer med dette flyet, som var datidens mest avanserte jagerfly.
Sjøforsvaret fant flyet, som styrtet ved Askøy i Hordaland, under et sonarsøk. Det lå på 100 meters dyp.
Sonar er i ferd med å bli et viktig verktøy for å finne kulturminner som har ligget i fred på sjøbunnen langt lenger enn andre verdenskrig.
Flere skatter på bunnen

136 meter fra den autonome undervannsfarkosten HUGIN ser sonaren noe som har en lovende form. Oval og passe lang, minner det om restene av et skip.
Tilbake på 1600-tallet resulterte uvær rett som det var i at ankrene løsnet og skipene smalt ut i Munkholmen eller et uheldig skjær. Resultatet ligger i dag på bunnen av fjorden som kulturminner.
Utrolige bilder
- Vi kan helt sikkert identifisere objekter som er mindre enn 10 centimeter på avstander opp mot 200 meter. For en arkeolog er det helt fantastisk, forteller marinarkeolog Øyvind Ødegård.
Sonaren som HUGIN var utstyrt med på toktet i Trondheimsfjorden, bruker en teknikk som kalles syntetisk aperture sonar (SAS). For å få klare bilder benytter denne sonarmetoden svært avansert signalbehandling utviklet av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Minner om ultralyd
SAS-teknikken baserer seg på å kombinere mange såkalte ping, eller sonarpulser, for å danne et bilde av havbunnen.
Der vanlig sideskannet sonar lager en og en linje av hvert ping og setter sammen linjene til et bilde, kan SAS kombinere data fra opp til hundre ping i hvert piksel for å konstruere bilder utrolig detaljert og skarpt selv på lang avstand.
Det minner om teknikker brukt i medisinsk ultralyd og i seismikk.

Verne kulturminner
Etter at sonaren hadde gitt arkeologene håp om et unikt vrak der nede på 136 meters dyp, sendte forskerne ned en fjernstyrt undervannsrobot for å sjekke hva det egentlig var. De fant et maskinrom.
Like ved fant de også et detaljert mønster på bunnen etter ankerkjetting. Noe slikt hadde de aldri sett så dypt. Mønsteret viser at ankerkjettingen nylig ble slept rundt på et ganske stort område.
- Slik ankerbruk er en fare for flere hundre år gamle skipsvrak – som jo er kulturminnesmerker på bunnen av fjorden, advarer marinarkeolog Ødegård.
Referanse:
Øyvind Ødegård, Martin Ludviksen fra NTNU og FFI-forsker Petter Lågstad har sammen skrevet konferanseartikkelen ”Using Synthetic Aperture Sonar in Marine Archeological Surveys – some first experiences”
SE OGSÅ
-
Hval påvirkes av militærsonar
-
Tokt på havstrømmene
-
Høy lyd i havet
-
Flaggermus bruker dynamisk sonar
-
Kan følge oljeutslipp på dypet
-
Møll mot flaggermus
-
Kulturminner skaper stolthet
-
1500 år gammelt byggverk oppdaget i Sverige
-
Klima rammer kulturminner
-
Mørketall om ulovlig import av kulturgjenstander
-
Kulturminner tåler ikke alltid dagens lys
-
Utforsker ukjente hav med droner