Hender holder opp et ark med et håndskrevet dikt.
Arkivar Sarah Prescott holder fram diktet 'Mód Þrýþe Ne Wæg'.

Dette er et hittil ukjent dikt av forfatteren bak Narnia-bøkene

Nå er det offentliggjort i et sært vitenskapelig tidsskrift som bare handler om klubben til fantasy-forfattere fra 1930-tallet.

Diktet lå i en haug papirer som ble donert til Tolkien-Gordon-samlingen ved University of Leeds for ti år siden. Men ingen visste om det før forsker Andoni Cossio nylig undersøkte samlingene.

Tittelen på diktet Mód Þrýþe Ne Wæg er ikke så lett å skjønne.

Den er nemlig på gammelengelsk. I tillegg er den litt vanskelig å oversette til engelsk, fordi den bygger på referanser til det gamle heltediktet Beowulf, mener Cossio, ifølge en pressemelding fra University of Leeds

Men ellers er betydningen klar:

Dette er et takkedikt til Ida Lilian og Eric Valentine Gordon, et akademikerpar som var kjent som gode venner av J.R.R. Tolkien, forfatteren av Ringenes Herre.

Lewis hyller ekteparet for deres whisky, varme og hvite tepper.

Cossio har kommet fram til at diktet ble skrevet etter et besøk hos paret Gordon tidlig i 1935. Dette besøket er nemlig også nevnt i et annet dikt – denne gangen fra Tolkien.

Fantasy fra 1930-tallet

Takkediktet fra Lewis er nå publisert i et temmelig spesielt vitenskapelig tidsskrift:

Journal of Inklings Studies.

Dette er faktisk et tidsskrift spesielt tilegnet forskning på og tekster fra The Oxford Inklings, en uformell klubb og diskusjonsgruppe som holdt ukentlige møter fra 1933 til 1949.

I kjernen av gruppen stod Lewis, Tolkien og en håndfull andre forfattere og akademikere som var opptatt av litteraturformen fantasy. De leste og diskuterte hverandres upubliserte tekster.

En av bøkene som ble lest opp i denne gruppen før den ble publisert, var nettopp Ringenes Herre.

Referanse:

A. Cossio, The Unpublished ‘Mód Þrýþe Ne Wæg’ by C.S. Lewis: A Critical Edition, Journal of Inklings Studies, april 2024. Sammendrag. 

 

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS