Kan kunstig intelligens hjelpe oss?

Forskere har lagd en algoritme som kan forutsi et menneskes helse, inntekt og for tidlige død

Modellen er bygd på livene til seks millioner dansker og viser hvordan samfunnsvitenskap og kunstig intelligens kan kombineres.

I mange år har forskere arbeidet med lignende prosjekter, uten særlig hell.

Men ved hjelp av kunstig intelligens som ChatGPT, har danske forskere nå klart å komme mye lenger i å forutsi ett enkelt menneskes skjebne.

Et sannsynlig livsutfall

Forskerne ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) trente modellen sin på nasjonale registre med data om danskenes lønn, stillinger, sosiale ytelser, sykehusbesøk, diagnoser og annet.

For hver person i Danmark ble det skapt en egen digital livshistorie.

Store språkmodeller som ChatGTP brukes til analysere enorme mengder med tekst. Modellen går på jakt etter mønstre i ord og setninger. Slik kan den brukes til å forutsi hvilket ord som mest sannsynlig er det neste i en setning.

Forskeren Sune Lehmann og kolleger ved DTU hadde en idé om at livshendelser med en viss sannsynlighet følger etter hverandre, akkurat som ord gjør det i setninger. 

Slik mente forskerne at de kunne bruke kunstig intelligens til å forutsi sannsynlige livsutfall, etter at modellen var blitt trent opp på millioner av ekte menneskers skjebner.

Seks millioner dansker

Det var altså dette Lehmann og kolleger gjorde.

Hver enkelt av seks millioner danskers liv mellom 2008 og 2016 ble gjort til en historie. 

Så fikk modellen beskjed om å lete etter mønstre i alle disse livshistoriene.

Algoritmen som kom ut av modellen, ble etter dette bedt om å si med hvilken sannsynlighet et menneske ville ha lidd en tidlig død før år 2020. 

Det viste seg da at algoritmen fikk rett i 78 prosent av tilfellene. 

Algoritmen kunne også si nokså nøyaktig hva et menneske kom til å tjene i løpet av livet. Dessuten viste den seg god til å kunne forutsi om et menneske har en utadvendt personlighet.

Hva med personvern?

I intervju med tidsskriftet Science, så advarer andre forskere om at algoritmer som dette kan bli tatt i bruk av blant andre forsikringsselskaper. Slik kan de bli bedre til å sortere vekk ulønnsomme kunder.

Andre forskere Science har vært i kontakt med, synes ikke det er spesielt oppsiktsvekkende at en algoritme kan forutsi om et menneske er utadvendt. 

Som eksempel viser de til at de fleste av oss med rimelig stor sannsynlighet vil få rett dersom vi antar at en person som har valgt å bli frisør også har en utadvendt personlighet.

Sune Lehmann håper på sin side at algoritmen utviklet ved DTU, særlig kan bli nyttig for å forutsi menneskers risiko for sykdommer. At den slik kan hjelpe oss å forebygge sykdommer. 

Men forskerne ved DTU ser også at flere utfordringer knyttet til personvern, må løses før algoritmen deres kan begynne å hjelpe folk.

– Nå har vi fått et bilde av hva som er mulig. Jeg tror det er den beste måten å starte en diskusjon om dette, sier Lehmann til Science.

Referanse:

«This algorithm could predict your health, income, and chance of premature death», artikkel i Science, 18. desember 2023

Powered by Labrador CMS