Irene bekymret etter funn av kuproteiner i kylling

Irske matkontrollmyndigheter (FSAI) er bekymret for at kyllingfileter kan inneholde smittestoffer som gir kugalskap. FSAI har nemlig funnet kuproteiner i kyllingbrystfileter importert fra Nederland. Det er for tidlig å si om dette innebærer noen helserisiko for mennesker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En kontroll viste også at 26 prosent av kyllingefiletene inneholdt ikke godkjente kollagenproteiner. DNA-testing av 30 prøver viste at 17 av prøvene innhold DNA fra ku, DNA fra gris eller begge deler.

Ukjent kilde

Hvis kilden til disse proteinene også er godkjent for bruk i mennesker innebærer ikke dette noen helserisiko. Problemet er at kilden er ukjent, skriver New Scientist.

Kyllingene ble testet som en følge av at kontrollører i Storbritannia i fjor fant ut at ikke godkjente griseproteiner er brukt til å fore opp kylling i Nederland og Belgia.

Må merkes

Det er fullt lovlig å gi proteiner til kylling, men da skal kjøttet merkes med dette. Proteintilsetningene lages ofte fra gamle dyr som ikke egner seg for kjøttsalg eller fra kroppsdeler som hud, ben og sener. I fremstillingsprosessen av disse proteintilsetningene overlever prionproteinene som er smittestoffet i kugalskap.

FSAI venter nå på svar fra Nederland på hvor kuproteinene stammer fra.

Powered by Labrador CMS