Svensk politi jobber der en tilfeldig mann ble drept i en trappeoppgang i Uppsala tirsdag.

Svensk gjengekspert: Skummel utvikling

Sverige rystes av den voldsomme opptrappingen i en gjengkonflikt i Uppsala. – Vi trenger bedre verktøy for barn og unge som kommer skjevt ut, sier forsker.

En antatt hovedmann, som i svenske medier omtales som «den kurdiske reven», befinner seg i Tyrkia. Han er mistenkt for å finansiere og delegere angrepene fra utlandet. Dermed er det vanskelig å stanse spiralen.

Ifølge SVT er det ingen utsikter til at han kommer til å bli utlevert til Sverige og ingen tegn til at tyrkiske myndigheter vil forsøke å pågripe ham. Imens fortsetter voldsspiralen i den svenske byen, blant annet med en rekke mindreårige involvert.

– Trenger bedre verktøy

Kriminolog Manne Gerell beskriver utviklingen i det svenske gjengmiljøet som svært ubehagelig.

Blant drapsofrene er en 60 år gammel kvinne og en tilfeldig 25-åring som tirsdag ble skutt i en trappeoppgang idet han var på vei til jobb. Trolig var gjerningspersonene ute etter en nabo som er leder i en gjeng kalt Foxtrotnätverket.

Den 60 år gamle kvinnen var ifølge svenske medier mor til en person som lå i konflikt med denne gjengen.

Kriminolog Manne Gerell ved Malmö universitet beskriver utviklingen som svært ubehagelig. Ikke minst fordi det ser ut til å bli stadig vanligere at volden også rammer slektninger av gjengmedlemmene.

– Vi trenger bedre verktøy for barn og unge som kommer skjevt ut. Ingenting ser ut til å fungere noe særlig bra i Sverige nå. Enkelte ting ser til og med ut til å ha negativ effekt, sier han.

Gerell viser blant annet til såkalte HVB-hjem, som er boliger for barn og unge med ulike problemer. Flere mindreårige skal ha blitt rekruttert til kriminelle nettverk mens de har bodd på denne typen institusjoner.

Startet med drap i Malmö

Natt til onsdag ble en mindreårig pågrepet etter en ny skyteepisode i Uppsala, ifølge Expressen, den fjerde på en uke. Ingen ble imidlertid skadd.

Hendelsen etterforskes som drapsforsøk og settes i forbindelse med en konflikt mellom de to kriminelle gjengene.

Ifølge Gerell ble ser voldsopptrappingen ut til å ha startet med drapet på Karolin Hakim på åpen gate i Malmö for fire år siden. Hun ble drept da gjengmedlemmene ikke greide å få tak i mannen hennes, som var det egentlige målet.

– Gode bevis

Natt til søndag var det også en skyteepisode der målet skal ha vært en slektning av mannen som leder Foxtrotnätverket.

Ifølge Gerell ser det ut til at politiet har gode bevis mot gjenglederen som befinner seg i Tyrkia.

– De skulle kunne stille ham for retten, men det blir veldig vanskelig å stanse voldsspiralene når pengeposen er der og Tyrkia nekter å utlevere ham, sier forskeren.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS