Norsk ekspert: Fare for storkrig mellom India og Pakistan
Nå er det fare for storkrig mellom India og Pakistan, sier professor Arild Engelsen Ruud ved Universitetet i Oslo. Han kaller opptrappingen kjempealvorlig.
Lokalbefolkning og journalister i en bygning som ble ødelagt i det som antas å ha vært et indisk rakettangrep nær Muzaffarabad, hovedstaden i den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir, natt til onsdag.(Foto: M.D. Mughal / AP / NTB)
NTB.
Publisert
– Dette er kjempealvorlig, sier Arild Engelsen Ruud til Aftenposten etter at India angrep pakistanske mål natt til onsdag.
Ruud er professor i Sør-Asia-studier ved Institutt for kultur, religion, Asia- og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.
India og Pakistan har utkjempet tre fullskala kriger mot hverandre etter at de to landene, som i dag er atommakter, oppnådde uavhengighet fra britene i 1947. Begge landene mener de har rett på hele Kashmir.
Striden rundt Kashmir gjør at de i dag kontrollerer hver sin del av den omstridte regionen, atskilt med en såkalt kontrollinje. Gjennom årene har det vært flere trefninger på tvers av denne linjen.
Svar på turistangrep
I forrige måned ble 26 turister skutt og drept i den indiskkontrollerte delen av Kashmir. Myndighetene i New Delhi mener at opprørere tilhørende den Pakistan-baserte gruppen Lashkar-e-Taiba, som er stemplet av FN som en terrororganisasjon, sto bak angrepet.
Natt til onsdag svarte India med å angripe pakistanske mål.
– Dette er Indias svar på terrorangrepet for to uker siden. Gruppene bak har bånd til Pakistan. Pakistan har over tid provosert India, og regjeringen i India følte seg nå tvunget til å svare, sier Ruud til VG.
Overfor Aftenposten viser han til at indiske myndigheter mener angrepet ble styrt fra Pakistan.
– Det måtte komme noe. Det er dette terroristene ønsker, sier han.
– Nå er det fare for storkrig. Det er en utvikling som ingen av landene ønsker seg, men som kan bli presset fram av politiske årsaker, sier Ruud til Aftenposten.
Pakistan varslet natt til onsdag at landet kommer til å svare på angrepet. Ruud sier det ikke er usannsynlig at det vil komme et militært svar fra Pakistan mot India.
– Det kan nå bli vanskelig for Pakistan å la være å svare militært, sier han.
Omfanget av det indiske angrepet, og hvordan det vil slå ut politisk i Pakistan, kan være avgjørende, påpeker han, og viser til at det er elementer i det pakistanske statsapparatet som har interesse av konflikt med India.
– Det er elementer som oppmuntrer til krig, sier Ruud.
Han legger til at det også er krefter på begge sider som vil forsøke å deeskalere situasjonen.
Guterres bekymret
Annonse
– Ingen av landene ønsker krig, men faren for eskalering er reell, og uhell eller feil kan skje. Terrorgruppene bak angrepene opererer i og rundt deler av det pakistanske militæret og forsøker å holde spenningene mellom India og Pakistan i live, sier Ruud til VG og legger til:
– Pakistans regjering vet at de ikke kan vinne en krig, og India vil ikke risikere sin troverdighet. Likevel kan slike angrep vekke sterke følelser – det er viktig at situasjonen ikke kommer ut av kontroll.
Ifølge pakistanske myndigheter ble åtte mennesker drept, 35 såret og to savnet i det indiske angrepet natt til onsdag. Indiske myndigheter har på sin side meldt om at tre sivile er drept av pakistanske styrker.
Pakistans statsminister, Shehbaz Sharif, har gitt landets militære grønt lys til å svare på angrepene fra India, melder Reuters. I uttalelsen fra Sharifs kontor står det at pakistanske styrker kan iverksette «tilsvarende handlinger».
FNs generalsekretær, António Guterres, sier han er svært bekymret. Han ber partene utvise størst mulig tilbakeholdenhet.
– Verden har ikke råd til en militær konfrontasjon mellom India og Pakistan, sier Guterres.
Tidslinje over konflikten om Kashmir
15. august 1947:
Det britiske India blir oppløst og delt i to uavhengige stater – India, der hinduer utgjør flertallet, og Pakistan, der muslimer utgjør flertallet. Kashmir, der flertallet er muslimsk, får mulighet til å slutte seg til enten India eller Pakistan.
Kashmirs monark ønsker først uavhengighet, men vil i oktober slutte seg til India, i bytte mot indisk hjelp til å slå ned en invasjon fra pakistanske opprørere. Det bryter ut krig. Flere millioner kan ha blitt drept, og 15 millioner ble drevet på flukt.
Januar 1949:
Det tegnes opp en 770 kilometer lang linje for våpenhvile som deler Kashmir, den såkalte kontrollinjen. Begge land gjør i dag krav på hele regionen.
1965:
Pakistan innleder i august en ny invasjon av Kashmir. Tusenvis blir drept før det i september blir våpenhvile ved hjelp fra Sovjetunionen og USA.
1989:
Opprøret mot styret i den indiskkontrollerte delen av Kashmir starter. Det har siden da kostet over 47.000 mennesker livet, og nær 10.000 er bortført. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og ha leirer der opprørerne trenes opp.
1999:
Pakistanskstøttede opprørere kaprer indiske militærposter i Kargil-fjellene. Pakistan gir seg etter hvert, etter press fra USA. Minst 1.000 mennesker blir drept.
2016:
18 indiske soldater dør i et angrep mot en militærbase i Uri i indiskkontrollert Kashmir. India gir Pakistan skylden og svarer med angrep over kontrollinjen. Pakistan nekter for å stå bak.
2019:
I februar dreper en selvmordsbomber 40 indiske sikkerhetsstyrker i Kashmir. India gjennomfører luftangrep i Balakot i Pakistan. Pakistan svarer med luftangrep, og landene skyter ned hverandres fly. Konflikten avtar etter internasjonalt press.
August 2019:
Den indiske regjeringen opphever Kashmirs selvstyre og nedgraderer regionen fra delstat til to føderale territorier. Pakistan svarer med å nedgradere det diplomatiske forholdet og stanse handel.
2025:
26 hinduistiske turister blir drept i indiskkontrollert Kashmir. India legger skylda på pakistanskstøttede grupper. Pakistan nekter for å være involvert og vil ha en nøytral granskning.
India fryser en avtale fra 1960 om deling av vannressursene i elva Indus og dens sideelver. Pakistan stanser all handel med India, også via tredjeland. Begge landene stenger luftrommet for hverandres flyselskaper, og India trekker tilbake de fleste visum til pakistanere.
De to landene skyter mot hverandre på tvers av kontrollinjen. India angrep natt til 7. mai flere mål i Pakistan. Inderne hevder de har angrepet terroristleirer, pakistanerne at en rekke av angrepene var rettet mot sivile mål. Pakistan sier 26 sivile er drept, mens India sier sju indiske sivile er drept.