Russiske fiskebåter ved kai i Kirkenes nylig. Den mindre båten i forgrunnen er norsk.

Eksperter mener Norge har lov å utestenge alle russiske fiskebåter

Fiskeriavtalen mellom Russland og Norge sier ingenting om at russiske fiskere må få adgang til norske havner, mener forskere.

En av dem som er helt tydelig på Norge har all rett til stenge ute russiske fiskefartøy er Geir Hønneland ved Fridtjof Nansens Institutt.

– Det er ikke en del av det fiskeripolitiske avtalekomplekset mellom Norge og Russland. Det er en separat sak, sier han til NRK.

Han forklarer at det norsk-russiske samarbeidet bygger på to avtaler fra 1975 og 1976. Først ble det etablert en fiskerikommisjon som fastsetter fiskekvoter og fordeling. Deretter avtalte landene å gi hverandres båter tilgang til begge landenes økonomiske soner.

Tore Henriksen som er professor på havrett ved UiT – Norges arktiske universitet er like tydelig.

– Norge har ingen rettslige forpliktelser til å la russiske båter lande fangster i Norge, sier han.

Under pressekonferansen torsdag spurte NRK fiskeriministeren om Norge er juridisk forpliktet til å slippe russiske fiskefartøy til norske havner.

– Det er ikke noe direkte sammenheng mellom det å hegne om fiskerisamarbeidet og unntakelsen fra havneforbudet, men det henger likevel sammen. Det er en grunnleggende norsk interesse å hegne om fiskerisamarbeidet. Det sikrer bærekraftig forvaltning av fiskestammene i Barentshavet, svarte Skjæran da.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS