Eksplosiv kreftøkning rammer verdens befolkning

Verdens krefteksperter ser for seg en tidobling av antall krefttilfeller i dette hundreåret. Det vil si at opptil en milliard mennesker har fått kreft i løpet av de neste 98 år. Hovedårsak: Tobakk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"- Vi kan snakke om en tobakkepidemi, sier professor og kreftforsker Stener Kvinnsland. (Foto: DNK)"

- I løpet av de forrige hundre år hadde vi rundt 100 millioner krefttilfeller. I løpet av de nest hundre år ser vi for oss en åtte- til tidobling av antall krefttilfeller. Det vil si at mellom 800 millioner og en milliard mennesker får kreft fram mot 2099, sier Stener Kvinnsland, kreftforsker og president for Den Internasjonale Kreftkongressen som startet i Oslo søndag.

120 land

Fra søndag og fram til 4. juli er det samlet over 3 000 personer fra 120 land i Oslo. Forskere, leger, sykepleiere, studenter og representanter fra de frivillige kreftorganisasjonene skal utveksle kunnskaper om kreft.

- Vi må holde saken varm og fortelle om kreftproblematikken i verden. Vi står overfor en veritabel eksplosjon av kreft. Det går bare oppover. I 2020 regner vi med at så mange som 10 millioner mennesker verden over dør av kreft, sier Kvinnsland.

Kvinnsland som er generalsekretær i Den internasjonale kreftunionen (UICC) og avdelingsleder ved onkologisk avdeling ved Haukeland sykehus, levner liten tvil om hva som er hovedårsaken til den eksplosive økningen.

- Tobakkproblemet er formidabelt. Tobakk er den største enkeltfaktor som bidrar til krefttilfeller. Vi kan snakke om en tobakkepidemi. Vanen er epidemisk. Det smerter å se at så mange kvinner dør i lungekreft og at de tar igjen menn på dette området. Det er totalt unødvendig, sier Kvinnsland, som har jobbet med kreftpasienter og forskning i 25 år.

Flere gamle

I Norge rammes mellom 600 og 700 kvinner av lungekreft årlig.

- 90 prosent av tilfellene skyldes røyking, sier Kvinnsland.

Også en endring i alderssammensetningen i befolkningen verden over, bidrar til økt antall krefttilfeller.

- Rundt halvparten av krefttilfellene, skyldes at vi får flere eldre i verden. Kreft er en aldersrelatert sykdom i mange tilfeller, og da er det en naturlig konsekvens. Den andre halvparten i økning skyldes ytre årsaker som tobakk, kosthold, infeksjoner og soling, opplyser Kvinnsland.

- Norge for dårlig

Når et menneske først er i den situasjon at det rammes av kreft, er den erfarne legen opptatt av smertebehandling. Han mener Norge må bli bedre på smertelindrende behandling av kronisk syke kreftpasienter.

- Atskillig må gjøres for kronisk kreftsyke. De må få et bedre tilbud. Det er langt igjen og dette bør Norge ha råd til. Alle pasienter bør smertelindres så godt som mulig, sier Kvinnsland.

Han mener tallenes tale er klar.

- Vi vet at seks av ti får bra smertelindring. Vi vet at ni av ti er mulig. Hvis dette prioriteres og jobbes systematisk med, samtidig som kunnskapen til helsepersonell økes, er det en del å hente. Men det koster penger å få slik kunnskap ut, og her kreves det mer investering, mener Kvinnsland.

(NTB)

Powered by Labrador CMS