Ingen nye kostråd etter ekspertmøte i WHO

Verdens helseorganisasjon (WHO) gir ikke forbrukerne noen flere spesielle råd om hva de bør spise eller ikke spise for å unngå akrylamid i mat.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det tre dager lange møtet i Geneve besluttet likevel å gi tre generelle anbefalinger til verdens folk.

- Vi anbefaler at maten ikke stekes for lenge og ved for høy temperatur. Men man må naturligvis steke slik at eventuelle bakterier forsvinner i maten, sier professor Tore Sanner ved Radiumhospitalet i Oslo til NTB. Han var den eneste norske deltaker på WHO-møtet.

Variert med grønt

Det andre punktet som de 27 ekspertene fra fire verdensdeler ble enige om, er at folk spiser variert og balansert mat med mye grønnsaker og frukt. Det bør legges opp til et moderat konsum av fritert og fet mat.

For det tredje bør matvareindustriene i de ulike land utprøve andre tilberedningsmetoder for å prøve å redusere nivået av det kreftframkallende stoffet akrylamid i mat.

- Alle disse anbefalingene er de samme som det norske Næringsmiddeltilsynet har gitt til den norske befolkningen, sier Sanner. Det nye her er trolig rådene om å unngå overdreven steking som nå går ut internasjonalt til de fleste land i verden.

Mer forskning

WHO og Den internasjonale matvareorganisasjonen (FAO) skal fredag legge fram en liste over internasjonal forskning om akrylamid i matvarer. WHO og FAO mener at det trengs mer forskning på matvarer fra Afrika og andre utviklingsregioner. De analysene som hittil er foretatt, bygger bare på cirka 200 matprodukter som er produsert i Vest-Europa og USA.

Det høyeste innholdet av akrylamid i den norske undersøkelsen ble funnet i potetchips, som i gjennomsnitt inneholder 1,350 mikrogram per kilo. Til sammenligning ble det funnet cirka 15 mikrogram per kilo i brød, som hadde de laveste verdiene.

Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) vil ta nye analyser av potetchips i løpet av august/september. Inntil videre er det anbefalt at storforbrukere av potetchips bør redusere inntaket dersom de ønsker å være på den sikre siden.

(NTB)

Powered by Labrador CMS