CIA-sjefen jubler over disse

David Petraeus mener nye og billigere radiobrikker gjør det lettere å overvåke deg enn noensinne. Nå vokser bruken av brikkene i Norge, og myndighetene ruster opp.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

RFID-chipene blir mindre og mindre, og flere og flere. De eksploderer i utbredelse, og det gir helt nye utfordringer for personvernet, mener Datatilsynet. (Foto: Colourbox)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

RFID

Digitalt merkesystem, en metode for automatisk verifikasjon av identitet basert på lagring av identitetsopplysninger i små enheter, RFID-brikker, vil etter hvert erstatte strekkoder.

Informasjonen kan avleses kontaktløst ved hjelp av radiobølger. Avlesning skjer fra mottaksenheter, RFID-baser, som må befinne seg i nærheten av RFID-brikken.

Det er utviklet to typer RFID-brikker, aktive, som er avhengig av egen kraftforsyning, og passive.

Teknologien finnes i mange ulike formater og brukes i forbindelse med autopassbrikker, parkeringskort, betalingskort, adgangskontroll, merking av utstyr, tyverisikring osv.

(Kilde: Store norske leksikon)

– «Paradigmeskifte» er et forslitt uttrykk, men det går ikke an å kalle det noe annet. Det er en revolusjon for oss i etterretningsbransjen, sa CIA-sjef David Petraeus da han talte på et seminar for investeringsselskapet In-Q-Tel tidligere denne måneden, skriver magasinet Wired.

Petraeus snakker om sosiale medier, og det nye internettet, «tingenes internett», der nesten alle varer og produkter er koblet på internett ved hjelp av små radiobrikker, kalt RFID (se faktaboks).

 

_____________________________

Les hele saken på NRK.no

 

Powered by Labrador CMS