Annonse
Testosteron, et kjønnshormon som blant annet fremmer muskelvekst finnes både hos kvinner og menn. En ny studie tyder på at kvinner som oppfører seg mer stereotypisk mannlig, vil få en økning av testosteron i kroppen. (Foto: Bernadett Szabo, Reuters)

Kan atferd påvirke hormonene i kroppen?

Stereotypisk mannlig oppførsel kan gi høyere testosteronnivå. Særlig hos kvinner.

Publisert

Testosteron er et kjønnshormon som bidrar til alt fra muskelvekst, dypere stemme og hår på brystet. I tillegg er det kjent for å ha en effekt på menns atferd.

Men kan atferd påvirke testosteronet?

Ifølge forskere bak en nylig publisert studie kan oppførselen din faktisk ha noe å si for hvor mye av hormonet som oppstår i kroppen din. Også hvis du er kvinne.

Makt og konkurranse

Maskulinitet kan bety så mangt. I den nye studien som er publisert i tidsskriftet PNAS, mener forskerne at konkurranseinstinkt og det å utøve makt kan knyttes til det maskuline. De viser til tidligere funn som viser at å vinne i en slåsskamp gir økt testosteron blant ulike arter i dyreverden.

I tillegg har noen studier vist at kvinner og menn i roller forbundet med makt har høyere testosteronnivå.

Men hva kom først? Atferden eller hormonet?

Brukte skuespillere

For å se om utøving av makt kan påvirke hormonene i kroppen, hentet forskerne inn 41 mannlige og kvinnelige skuespillere. Alle skulle spille i en scene hvor de gav en ansatt sparken. De fikk beskjed om spille ut scenen på to ulike måter.

Den første gangen skulle de prate mer feminint, den andre gangen skulle de fremføre rollen på en mer maskulin måte. Forskerne definerer dette som å ta opp mer plass, stå bredbent med armene i kryss og smile uregelmessig.

I tillegg gjorde forskerne målinger av deltakernes testosteron før og etter hver økt.

Virket bare på kvinner

Resultatene fra forsøket viste at kvinnene fikk størst økning av testosteron, uavhengig av hvordan de fremførte scenen. Mennene ble lite påvirket.

Forskerne mener de kan sette dette funnet i en større sammenheng. De tror det kanskje er slik at menn har mer av akkurat dette hormonet fordi samfunnet rundt oss oppfordrer dem til å være mer konkurrerende og oppsøke mer makt.

De påpeker at arv selvsagt også spiller en stor rolle i hvorfor menn har mer av dette hormonet enn kvinner.   

Referanse:

van Anders, S.M. (et al.) Effects of gendered behavior on testosterone in women and men. PNAS (2015)

Powered by Labrador CMS