Grunnstoff 112 inn i systemet

Over et tiår etter at det først ble laget, blir grunnstoffet "ununbium" endelig tatt inn i periodesystemet – så snart det får et offisielt navn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede i 1996 klarte forskerne fra Center for Heavy Ion Research i Darmstadt, Tyskland å lage et atom av stoffet med grunnstoffnummer 112.

Siden det har man regnet med at det skulle få sin faste plass i det periodiske system, men først måtte resultatet blir uavhengig bekreftet.

Det har nå skjedd – antallet atomer som er laget av grunnstoff 112 er oppe i hele fire.

Dermed står det bare en formalitet igjen før International Union of Pure and Applied Chemistry tar det inn i tabellen – et offisielt navn.

Trenger nytt navn

Navnet ununbium er bare midlertidig, og betyr ”en-en-to” på latin. Det var professor Sigurd Hofmann som sammen med kolleger laget det første atomet, og det er de som nå skal fremme et navneforslag.

"Element 112 har til nå bare hatt en midlertidig plass i systemet, men endelig er det blitt offisielt akseptert. (Foto: Cepheus / Wikimedia Commons)"

Til den tyske avisen Süddeutsche Zeitung forteller Hofmann at de foreløpig har en liste på rundt 20 navn. Den skal nå diskuteres frem og tilbake via e-post mellom forskere i Tyskland, Russland, Finland og Slovakia.

Hofmann og kollegene ved Center for Heavy Ion Research har også æren for at grunnstoffene fra 107 til 111 har fått sin plass i systemet.

Tenk om systemet var feil?

Grunnstoff 112 er et såkalt ”supertungt” element, med en veldig stor, veldig tung og veldig ustabil kjerne.

Faktisk så ustabil at den begynner å falle sammen etter bare noen få millisekunder. I tillegg er det periodetabellens foreløpig tyngste grunnstoff, på ca. 227 ganger vekten til hydrogen.

Det ble laget ved å skyte ladede sinkatomer mot blyatomer i en 120 meter lang partikkelakselerator. Da fusjonerte de to elementene, og laget en ”ununbi”-kjerne.

Stoffet befinner seg i periode 7 og gruppe 12. En stund var forskerne redde for at grunnstoffet kjemisk sett kom til å ligne mer på edelgassen radon enn på kvikksølv, som var det man antok det burde ligne på. Kvikksølv er et av de andre elementene i gruppe 12.

Men en internasjonal gruppe av forskere fikk i 2004 vist at stoffet faktisk ligner mest på kvikksølv.

Og flaks var det: Om stoffet hadde lignet på radon, hadde det for første gang brutt med ordningen i det periodiske systemet.

Hva som hadde skjedd med kjemifaget da, vites ikke.

Lenker:

BBC News: Periodic table gets a new element

Süddeutsche Zeitung “Bavarium wäre ein schöner Name”

Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo: Ununbium - Grunnstoff 112

 

Powered by Labrador CMS