Julekalender: Luke 20: Tørrisrakett
Med frossen karbondioksydgass blir det fart i sakene.
Før du setter i gang: Husk at du har ingen kontroll over når raketten går av.
Derfor må du ikke prøve dette eksperimentet inne. Ikke engang i nærheten av folk eller bygninger, slik Inge Christ gjør i videoen.
Du trenger:
To tomme 1,5 liter plastflasker. På den ene flaska skjærer du av den øverste skråen, slik at flaska får like stor åpning som tykkelsen på flaska.
En tett kork som du kan slå ned i flaska.
Tørris, det får du kjøpt hos en gassforhandler eller hos en iskremgrossist.
Vann.
Pinsett.
Hammer.
Hva skjer:
Knus tørrisen i små biter som du kan putte i flaska som du har fylt litt vann i. Bruk pinsett til å putte tørrisen på plass med, eller bruk hansker. Husk: Tørrisen er frossen CO2 (karbondioksid) som holder minus 78,5 grader! Bruk hammer om nødvendig for å få de største bitene oppi flaska.
Når tørrisen kommer ned i vannet, vil den løse seg opp og store mengder CO2-gass blir frigjort. Straks du har puttet en del tørrisbiter i flaska, stikker du korken i flaska. Bruk hammer for å få den skikkelig ned i flaskeåpningen. Sett denne flaska opp-ned i den avskårne flaska. Husk å legge et lodd i utskytningsrampen, slik at den ikke faller.
Gå et lite stykke unna, og se hva som skjer.
Etter relativ kort tid, avhengig av hvor mye tørris du puttet i flaska og hvor hardt du satte korken i, vil trykket i flaska bli så stort at flaska går til værs med en vannsprut etter seg.
Fysikken her er det samme som tidligere:
Før raketten går til værs, når trykket øker, gjelder Newtons førstelov. Kraften (F) er lik null så lenge raketten står i ro.
Straks raketten tar av, gjelder Newtons tredje lov. Kraft = Motkraft.