Julen er helsefarlig

Ho-ho-ho! Julen er farlig, lyder det ikke fullt så glade julebudskapet fra den danske legestand. Avskaff feiringen, så vil folks forventede levetid øke, lyder konklusjonen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En artikkel i den danske legeforeningens tidsskift “Ugeskrift for læger” stenger de fleste luker i gledens julekalender. Konklusjonen er entydig, julen bør avskaffes.

Lyver for barn

I artikkelen går en gjennom ulike forskningsresultater knyttet til en tradisjonell julefeiring. Med et omfattende referanseverk vises det til ulike overraskende sider av feiringen.

- Barnets glede julaften er i virkeligheten en følelse av lettelse. Julenissen er borte i nok ett år. Det konstante følelsen av å bli lurt og løyet for av foreldrene, stopper endelig opp, heter det f.eks. i en psykiatrisk rapport.

En annen rapport konkluderer med at det er karakteristisk for barn at de later som julenissen eksisterer for å glede sine foreldre. Gjennomsnittsbarnet er 7,01 år gammelt når det oppdager at nissen ikke eksisterer, men forfatterne konkluderer likevel med at barnets erkjennelse av at nissen ikke eksisterer, er vanskeligere å akseptere for foreldrene enn for barnet.

“Nissesyndromet”

Men det finnes også mer konkrete skader. Traumatiske øyeskader i forbindelse med håndtering av juletrær er vanlig. En undersøkelse fra England viser at øyeskadene primært er overfladiske og at de oppstår ved pynting av treet.

Å være fanget i skorsteinen har også fått sin egen diagnose. “Nissesyndromet” kjennetegnes av forbrenninger og blødninger.

Allergiske reaksjoner i forbindelse med juleblomster og -planter er også normalt. I en undersøkelse kan 24 prosent av allergiske pediatriske pasienter fortelle at deres symptomer (astma og nesekløe) framprovoseres ved kontakt med juletrær.

Svelger juletrelys

Undersøkelser viser også at flere pasienter dør av blodpropp i hjertet ved juletider, enn resten av året.

I tillegg til disse mentale og fysiske lidelsene viser også undersøkelser at julen medfører en høyere risiko for å innta ulike fremmedelementer - blant annet elektriske juletrelys, flere veneriske sykdommer som følge av økt seksuell kontakt og en større selvmordshyppighet.

Det er derfor ikke så rart at den danske legen, under tittelen “Videnskab og praksis”, konkluderer sin artikkel “Julemandsyndromet og andre risici forbundet med julen” med at julen uten tvil kan være årsak til en rekke uheldige virkninger for befolkningen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS