Bibelen sier lite om hvordan Jesus var som barn. Men det finnes en fortelling fra det andre århundret som forteller om nettopp dette. Bildet viser Jesus som sover på et kors, malt av William Blake rundt 1800. (Foto: William Blake Archive / Wikimedia commons)

Hvordan var Jesus som barn?

Hvorfor får du gåsehud av «Deilig er jorden»? Og hvorfor er Mummifamilien redd for julen? Se åtte forskere fortelle sin favorittopplysning om julen.

Forskerne ved humanistisk fakultet ved Universitetet i Oslo sitter på mange spennende opplysninger om julen. I år har UiO laget en videokalender og bak hver luke finner du en ny opplysning om jula. 

Her er luke 17 til 24. Du kan se de forrige lukene fra kalenderen her og her

Hva skålte vikingene for i julen?

Juleøl var viktig for vikingene. Arkeolog Unn Pedersen forklarer.

Hvorfor er Mummifamilien redd for Julen?

Fortellingen om Mummifamilien kan lære oss noe viktig om julen, mener bibliotekar Marie Alming.

Hvorfor elsker vi «Reisen til julestjernen»?

Filmforsker Ove Solum, som for øvrig er fetter til regissøren av «Reisen til julestjernen»-filmen fra 1976, gir sin forklaring.

Hvorfor får du gåsehud av «Deilig er jorden»?

Og hvorfor får du kanskje ikke like mye gåsehud av «Et barn er født i Betlehem»? Musikkforsker Hans Zeiner-Henriksen gir deg forklaringen.

Juleevangeliet er også en fortelling om storpolitikk

Fortellingen om Jesu fødsel viser hvordan beslutninger tatt i Roma fikk betydning for vanlige folk langt unna. Førstelektor i gammelgresk, Eirik Welo, forklarer.

22. desember er siste frist for husvask

22. desember er Svartjulaften. Og dette er ikke en dag for å ligge på sofaen, sier pensjonert professor i nordisk språkvitenskap, Arne Torp.

Julen er også dyrenes høytid

Hvordan fuglene spiste av juleneket ga bonden tegn for det kommende året, forteller professor i kulturhistorie, Arne Bugge Amundsen.

Hvordan var Jesus egentlig som barn?

Det står lite i Bibelen, men en tekst fra det andre århundret gir mange svar. Professor i idéhistorie, Reidar Aasgaard, forklarer.

Powered by Labrador CMS