Moskéen Al-Noor Islamic Centre i Bærum ble angrepet lørdag 10. mars. Mannen som er pågrepet for angrepet er også siktet for å ha drept et familiemedlem. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Moskéangriper skal ha blitt inspirert av Christchurch-terror

Nettaktivitet tyder på at den mistenkte moskéangriperen var inspirert av både moskémassakren på New Zealand og angrepet på et kjøpesenter i El Paso i USA.

– Han har forsøkt å plassere seg inn i en tradisjon, opplyser terrorforsker Tore Bjørgo. Han er leder for C-REX, Senter for ekstremismeforskning på Universitetet i Oslo, og har sett skjermdumper av mannens nettaktivitet.

Mannen som ble pågrepet i en moské i Bærum lørdag, skal i et innlegg samme dag ha omtalt Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch i mars, som et forbilde. 19-åringen som gjennomførte et angrep på en synagoge i California i mai, og 21-åringen som drepte 20 mennesker på et kjøpesenter i Texas nylig, blir omtalt som disipler av Tarrant. Han antyder videre at han selv ville bli en tredje disippel, ifølge Bjørgo.

Blir latterliggjort

Innleggene som ble lagt ut lørdag, tyder også på at nordmannen ville sende direkte på nettet mens han begikk ugjerningen i moskeen, men at han ikke fikk det til, forteller Bjørgo.

– Han blir latterliggjort på disse nettforaene, fordi han mislykkes totalt både med å drepe og å få til denne livestreamen.

Skjermdumpene er lagt ut på et nettforum der det diskuteres mange forskjellige temaer, men som også samler det Bjørgo omtaler som ekstremt rasistiske og kvinnefiendtlige debattanter.

– Det er om å gjøre å overgå hverandre i rasisme, voldsforherligelse og kvinnefiendtlighet. Det er ganske grenseløst, forteller professoren.

Ville skape et ettermæle

Bjørgo regner det som sikkert at innleggene kan knyttes til mannen som mandag framstilles for varetektsfengsling, mistenkt for drapsforsøk i moskeen, samt drap på sin stesøster. Politiet har opplyst at de undersøker informasjon som ligger på internett, og at mannen har uttrykt innvandringsfiendtlige holdninger.

Ifølge Bjørgo har mannen også lagt ut et bildegalleri og fortalt om sin egen barndom og oppvekst.

– Det tyder på at han ville ha et ettermæle, mener han.

Christchurch-drapsmannen strømmet moskémassakren på Facebook og la ut et såkalt manifest der han støttet 22. juli-drapsmannen Anders Behring Breivik.

Powered by Labrador CMS