Overfører tanker via internett

Forskere har klart å overføre tanker fra en person til en annen via internett. En vill, men ikke farlig milepæl, sier forskerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

12. august 2013 klarte Rajesh Rao, forsker på University of Washington, å overføre en tanke til kollegaen Andrea Stocco via en hjelm koblet til internett. Andrea Stocco satt på den andre siden av campus, og Rajesh Raos tanke utløste en reaksjon i hjernen hans, slik at fingeren hans trykket på en knapp.

Vi har brukt klisjéen før, men nå kommer den igjen: Det høres ut som noe fra en science fiction-film. Men den er altså virkelig. Tankeoverføring fra et menneske til et annet er en realitet.

Forskere fra Duke University har tidligere bevist at det var mulig å etablere telepati mellom to rotter, men Rao og Stocco har nå tatt dette et et skritt videre.

Virker bare under optimale forhold

Tanken om at et menneske ikke bare kan sende tanker inn i hodet på en annen, men også utløse en bevegelse, kan være skremmende. Men ifølge forskerne trenger vi ikke frykte ufrivillig fjernstyring eller tankelesing.

Forsøket krever nemlig helt optimale forhold. Rajesh Rao satt i en stol i et laboratorium med en hatt full av elektroder på hodet. Hatten var koblet opp til en såkalt elektroencefalografi-maskin, bedre kjent som EEG. Den fanget opp den elektriske aktiviteten i hjernen hans.

På den andre siden av campus satt Andrea Stocco i en annen stol. På hodet hadde han en lilla badehette som skulle stimulere det området i hjernen som kontrollerer håndbevegelser.

Rao skulle spille et dataspill hvor han konsentrerte seg om å bevege høyre pekefinger, men uten å gjøre det i virkeligheten. I den andre enden av de sammenkoblede badehettene beveget Stoccos høyre pekefinger seg ufrivillig og trykket på en knapp.

Stocco beskriver ifølge en pressemelding fra University of Washington tankeoverføringen som en ufrivillig tic. Forskerne kunne verken se eller høre hverandre under forsøket.

Ingen nye oppfinnelser

Både teknikken bak EEG og stimuleringen av nevroner i bestemte områder av hjernen er kjente teknologier som brukes daglig i forskningens verden.

Det nye forskerne gjorde, var å skrive datakoden som oversatte elektriske signaler i en hjerne til signaler som stimulerer det rette senteret i en annen hjerne.

Nå vil forskerne forsøke å overføre mer komplekse tanker til en større grupper av individer, men de understreker at det er grenser for hva man kan sende fra hjerne til hjerne.

Drømmen er at teknikken en gang kan brukes i nødstilfelle – for eksempel som hjelp til en person som ikke er utdannet pilot, men må lande et fly.

________________

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS