Svalbardrein (Rangifer tarandus platyrhynchus). Forskere mener reinsdyr i Arktis kan bli hardt rammet av klimaendringene. (Foto: Steinar Myhr / Samfoto / NTB scanpix)

Forskere: – Klimaendringer rammer reinsdyr på Svalbard

Reinsdyrene på Svalbard er blitt magrere på grunn av klimaendringene, mener forskere.

Julenissen kan dermed få en utfordring hvis han skal rekruttere reinsdyr på Svalbard for å frakte gaver, påpeker nyhetsbyrået AFP.

En forskergruppe under ledelse av Steve Albon fra James Hutton Institute i Skottland har veid reinsdyr på Svalbard over en periode på 16 år. Vekten har minket 12 prosent i løpet av disse årene.

– Tatt i betraktning hvor viktig kroppsvekt er for reproduksjon og overlevelse, er dette potensielt svært mye, sier Albon.

Svalbard er ett av områdene i verden som er mest påvirket av den globale oppvarmingen. Varmere vintre fører til mer regn, som ofte fryser på bakken. Islaget gjør det vanskelig for reinsdyrene å få tak i mat.

Selv om isen skaper problemer, er det blitt flere reinsdyr de siste tiårene. Større konkurranse om maten kan også ha bidratt til vekttapet.

Forskerne tror det i Arktis framover kan bli flere og magrere reinsdyr, som vil risikere å dø i hopetall hvis is på bakken gjør det umulig å finne mat. 61 000 reinsdyr skal ha dødd på Jamalhalvøya i Sibir for to år siden på grunn av en slik hendelse

Powered by Labrador CMS