Annonse
Eksperimentelle Co2-åkere i USA Dan Hamerman

Høye nivåer av Co2 gjør avlinger næringsfattige

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyere nivåer av Co2 kan ha store effekter på næringsinnholdet i visse matplanter, viser nye eksperimenter fra universiteter i Australia, Israel, Japan og USA.

Forskerne undersøkte forskjellige varianter av hvete, ris, erter, soya, mais og durra i spesielle åkere som tillater at luftmiksen kan endres. Ved å simulere framtidige nivåer av Co2, kunne forskerne se hvordan dette påvirket plantene.

– Noen av de viktigste avlingene hadde lavere konsentrasjoner av jern og sink, sier en av forskerne bak prosjektet, Andrew Leakey ved universitetet i Illionis.

– Sink- og jernmangel er allerede et globalt helseproblem, og påvirker 2 milliarder mennesker.

Hvete, ris, soya og erter ble spesielt hardt rammet av høye Co2-nivåer, mens næringsstoffene i mais og durra holdt seg relativt stabile. (forskning.no/LB)

Powered by Labrador CMS