Fotball med spenst og styrke

Å trene styrke for profesjonelle fotballspillere har en effekt. Dette viser en studie gjennomført på et mannlig eliteserielag som risikerte egen form i forskningens navn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Lillehammer - Les mer

Inntil nå har det manglet gode studier på effekten av styrketrening for denne gruppen idrettsutøvere. Den kontrollerte studien gikk ut på å se på effekten av syv ukers tung styrketrening for profesjonelle fotballspillere.

Styrke, spenst eller bare fotball

- Spillerne ble delt inn i tre grupper, forteller høgskolelektor og stipendiat Bent Rønnestad.

Én gruppe trente styrke og spenst ved siden av ordinær fotballtrening, én trente bare styrke i tillegg til fotball, mens den tredje gruppa trente stabiliseringsøvelser i tilegg til ordinær fotballtrening.

Styrketreningen besto av to økter i uka med knebøy og trening av hofteleddsbøyerne.

- Det vi fant, var at det ikke var noen forskjell mellom de to første gruppene som trente henholdsvis styrke og spenst, eller bare tung styrketrening, sier Rønnestad.

Begge grupper hadde fremgang på relevante testparametre innen styrke, spenst og hurtighet/eksplosivitet etter sju ukers gjennomført trening, mens den tredje gruppa ikke fikk forbedringer på disse parametrene.

Ingen ekstra effekt av spensttreningen

Det oppsiktsvekkende ved funnene er at når man gjennomfører så mange som sju til ni fotballøkter i uken, får man ikke noe ekstra ved å legge inn spesielle spenstøkter i tillegg til ordinær fotball- og styrketrening.

Rønnestad sier at dette sannsynligvis skyldes at man under spilløktene har så vidt mange eksplosive bevegelser (strekk-forkortningssykluser).

Ved å øke treningsmengden ytterligere med eksplosive bevegelser via egne spenstøkter, vil man ikke oppnå ekstra effekt på de nevnte parametre.

Liknende funn er gjort også i Frankrike, men da på håndballspillere.

Om studien:

Studien er et samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Lillehammer, Norges idrettshøgskole og Høgskolen i Telemark. Den publiseres i tidsskriftet Journal of strength and conditioning research.

Powered by Labrador CMS