Musikk - det nye språket

Der de fleste av oss bare hører Nyttårskonserten, hører musikere et eget språk. Musikernes hjerner behandler ord og musikk på samme måte, viser en newzealandsk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste av oss bruker den venstre, analytiske hjernehalvdelen til å tolke språk, og den høyre, kreative hjernehalvdelen til å tolke musikk. Men musikere blander kortene mer enn andre, skal vi tro Lucy Patston, doktorgradsstudent ved University of Aucklands Faculty of Science.

Tester med fæl musikk

- Tidligere forskning tyder på at musikere bearbeider musikk i venstre hjernehalvdel, mens vi andre bruker høyre hjernehalvdel. Venstre hjernehalvdel er mye brukt for språkbearbeiding, så jeg har prøvd å finne ut om musikere faktisk tolker musikk som et språk, forteller hun.

Patston undersøkte 36 profesjonelle musikere og 36 ikke spesielt musikalske i en rekke kognitive tester. To visuelle oppgaver og to språkoppgaver måtte løses under tre ulike forhold: Uten bakgrunnsmusikk, med pianomusikk og med dårlig pianomusikk - spilt galt, med feil noter.

Best uten musikk

Ikke-musikerne ble ikke særlig distrahert, de scoret jevnt over like godt med og uten musikk. Musikerne løste oppgavene best uten musikk - faktisk bedre enn den andre gruppen.

- Jeg ble overrasket over at testpersonene som spilte musikk også kom bedre ut kognitivt, sier Patston.

Men når musikken startet fikk musikerne trøbbel. Under begge musikktestene scoret de dårligere enn ikke-musikerne.

- Funnene fra disse foreløpige testene tyder på at musikere hører musikk som et språk, siden de har problemer med å bearbeide språk og musikk samtidig, sier Lucy Patston.

- Begge deler konkurrerer om de samme hjerneressursene.

Samme hjernefunksjon

Både musikk og språk bruker lyder satt sammen på bestemte måter for å formidle noe til den som lytter, og mange fagfolk har studert hvordan vi oppfatter dem.

I 1998 presenterte tre amerikanske forskere en studie der åtte musikere lyttet til et stykke av Bach mens de leste notene fra samme stykke. Ifølge undersøkelsen blir de skrevne notene lest og tolket i et bestemt område i høyre hjernehalvdel. Området som er tilsvarende (speilvendt) plassert i venstre hjernehalvdel leser ord og bokstaver.

Dette kan bety at samme type hjernefunksjon kan være utviklet for begge typer informasjon.

Så kanskje det er sant at språk og musikk er to hjernesider av samme sak.

Referanse: L. L. M. Patston, M. C. Corballis og L. J. Tippett: Musicians and Non-musicians Differ with Respect to the Lateralisation of Music Processing.

Engelsk sammendrag.

Powered by Labrador CMS