Søvnige svakere for kaloribomber

Best å holde blikket unna søte og fete fristelser, hvis du vandrer rundt som en zombie etter dager med for lite søvn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox.no)

Forskere fra Harvard Medical School tror nemlig at prosesser i hjernen som skal sette på fornuftsbremser, påvirkes hvis du ikke er uthvilt.

De har sett en forbindelse mellom dagtrøtthet og redusert aktivitet i prefrontal cortex - en del av hjernebarken som er viktig for logisk tenkning.

- Resultatene våre antyder at selv helt vanlige svingninger i trøtthet på dagtid, kan endre hjernens respons for regulering av matinntak.

- Dette kan påvirke både hvorvidt man velger å spise, og hva man putter i munnen sier førsteamanuensis William Killgore i psykologi.

Har påpekt kjønnsforskjeller

- Vi ser at selvrapportert tretthet på dagtid hos ellers friske folk samsvarer med svakere respons fra områder i hjernen som skal stagge oss, når det blir vist bilder av delikat mat, sier Kilgore i en pressemelding fra American Academy of Sleep Medicine.

Han har ledet arbeidet med den nye studien.

I en tidligere studie i Neuroreport har Killgore rapportert forskjeller i hvordan menns og kvinners hjerner reagerer på bilder av kaloririk mat.

Kvinner hadde gjennomgående større aktivitet i områdene som styrer atferden.

Konsekvenser?

Killgore påpeker at en rask økning i utbredelsen av fedme gjør det viktig å forstå koblinger mellom søvn, hjernens reaksjon på mat og spisevaner.

- Siden det har blitt sånn i vår tid at mange sover lite, kan forbindelsene vi peker på få konsekvenser på befolkningsnivå, siden fedme blir vanligere, sier han.

I den nye studien har Harvard-forskerne utført hjerneskanninger (fMRI) av 12 menn og kvinner i alderen 19-45 år.

Resultatene ble nylig lagt fram på konferansen Sleep 2011 Minneapolis, USA, og er foreløpig ikke publisert i noe tidsskrift.

Referanse:

Daytime sleepiness is associated with altered brain activation during visual perception of high-calorie foods: an fMRI study. Sammendrag lagt fram på konferansen SLEEP 2011

Powered by Labrador CMS