Olav Staxrud (t.v.) fotografert ombord på hurtigruten på opptur til Tromsø i forbindelse med de norske Svalbardekspedisjoner i 1912. (Foto: Adolf Hoel / Norsk Polarinstitutt)

Fikk dagbøker etter gammel polarhelt

Topograf og landmåler Olav Staxrud (1892–1960) skrev dagbøker fra sine polarekspedisjoner til Spitsbergen. Nå har familien bestemt seg for å gi alle dagbøkene til Polarinstituttets arkiv.

Dagbøkene oppbevarte Olav Staxrud trygt hjemme hos seg selv i Oslo, men etter hans død i 1960 tok barna Betten, Kjell og Eli vare på dem. Men nå var tiden moden for å overlevere farens beretninger til polarhistorien, mente de.

– Vi var enige om at dagbøkene måtte tas vare på og at andre enn oss i familien også burde få lese i dem. Og kanskje lære noe. Bøkene inneholder jo fortellinger som angår norsk polarhistorie, sier datteren Eli Staxrud Brenna.

Brenna, som nå er 91 år gammel, tok dermed med seg de åtte dagbøkene og reiste denne uka fra sitt hjemsted i Valdres til Tromsø, sammen med fire av Staxruds barnebarn, for å gi bøkene i gave til Norsk Polarinstitutt.

Der ble de tatt imot av bibliotekar Ivar Stokkeland som ble svært glad for det nye tilskuddet til instituttets arkiv av polarsamlinger. Samlingen utgjør om lag 300 dagbøker fra personer som har deltatt på fangst og overvintring på Svalbard og Grønland, og  polarekspedisjoner nord og sør på kloden.

– Dette er første gang vi mottar dagbøker fra Olav Staxrud, og vi er glad for at familien vil gi bøkene oss. Hans dagbøker tilfører polarhistorien fortellinger fra en stemme vi frem til nå ikke har i vårt arkiv, sier Stokkeland.

Powered by Labrador CMS