Inngangen til Filips grav nord i Hellas. Graven ble funnet på slutten av 1970-tallet, men hvem av kroppene i graven tilhørte Filip II? (Foto: Sarah Murray/CC BY SA 2.0)

Skal ha funnet Filip II av Makedonia

Flere kropper har blitt funnet i graven til faren til Aleksander den store. Men hvem av dem var Filip II?

Aleksander den store er en av den vestlige verdens mest berømte mennesker. Historiene om erobringene hans har blitt fortalt og gjenfortalt i flere tusen år.

Aleksander ble konge i Makedonia i 356 f.Kr., bare 20 år gammel. Han arvet et solid kongedømme og en diger hær, og fortsatte på det som hadde vært et langvarig gresk prosjekt: å erobre Persia.

Etter ti år med erobringer styrte Aleksander et av de største imperiene i antikken, fra Egypt til nordøst i India. Han døde i Babylon i 323 f.Kr. da han var 32 år gammel.

Filip II (382–336 f.Kr.), Aleksanders far, er også en av antikkens ruvende figurer. Han får ofte æren for å ha gjort grunnarbeidet for Aleksander ved å bygge et sterkt rike og en god hær.

Denne mosaikken fra Pompeii viser Aleksander den store under slaget mot Dareios III av Persia. (Foto: The Guardian (DEA/G Nimatallah/De Agostini/Getty Images)

Filips grav

Greske arkeologer fant graven til Filip II i 1977. Den lå under en diger gravhaug helt nord i Hellas. Her fant arkeologene tre utsmykkede gravkamre. Flere av gravene hadde ligget uforstyrret siden antikken.

En av disse gravene skal inneholde kroppen til Filip II, men arkeologene har ikke vært sikre på hvilken av gravene han faktisk lå i. Forskerne har ment at to av gravene er spesielt interessante. Disse har fått navnene kongegrav 1 og kongegrav 2.

I kongegrav 1 ble det funnet tre kropper: en mann, en kvinne og et spedbarn, mens kongegrav 2 inneholdt mange verdifulle gjenstander, våpen og kremerte kropper. Mange har trodd at Filip II lå i kongegrav 2, skriver forskerne i en ny artikkel, publisert i PNAS.

Den europeiske forskergruppen, ledet av greske forskere, har nå nøye undersøkt kroppene som ble funnet. De mener å ha funnet klare tegn på at Filip faktisk lå i kongegrav 1 sammen med sin unge kone og et lite barn.

Men hvordan har de kommet fram til at det er Filips skjelett?

Kneskade

Slik har en kunstner sett for seg Filip II mens han levde. Han drar på venstrebeinet etter at kneet hadde grodd sammen, etter et stygt sår. (Foto: (Illustrasjon: Javier Trueba))

Filip II skal ha vært en hardbarket og krigersk type. Han pådro seg flere skader i løpet av livet, blant annet en alvorlig skade i benet.

Han skal ha blitt skadet under et felttog, etter at han muligens fikk en pil i kneet. Filip ble delvis lam, og det ene benet ble misformet.

Det ene skjelettet som forskerne fant i kongegrav 1, viste en kneskade.

Kneet hadde faktisk et hull i seg, og knoklene viste tegn på alvorlige betennelser og misdannelser etter at såret hadde grodd.

Mannen som hadde denne skaden, ville trukket på venstrebeinet, noe forskerne mener er et tydelig tegn på at de faktisk har funnet Filips skjelett.

Analyser av knoklene og tennene viste at de tilhørte en mann på rundt 45 år, som også stemmer med de historiske nedtegnelsene om Filip. Han skal ha blitt myrdet i 336 f.Kr. av ukjente gjerningsmenn.

Den andre voksne kroppen i graven skal ha vært rundt 18 år gammel da hun døde. Forskerne mener dette stemmer med Filips siste kone, som het Kleopatra.

De tror hun ble gravlagt sammen med Filip og deres spedbarn. Begge to skal ha blitt myrdet rett etter Filips død.

Venstrebeinet på kroppen som forskerne mener er Filip II. Kneet har nesten grodd helt sammen, og du kan tydelig se et stort hull etter en skade i kneet. (Foto: Javier Trueba)

Referanse:

Antonis Bartsiokasa mfl: The lameness of King Philip II and Royal Tomb I at Vergina, Macedonia. PNAS, juli 2015. DOI: 10.1073/pnas.1510906112. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS