Gammel romersk kosmetikk funnet

Trodde du pudderet aller innerst i badeskapet er verdens eldste kosmetikk? Tvilsomt. Engelske arkeologer har nemlig funnet en 2 000 år gammel krem.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I midten av juli spadde arkeologene fram en forbausende godt bevart tinnboks på utgravingsstedet for et gammelt romersk tempel i London.

Den runde esken var ikke mer enn seks centimeter i diameter og fem centimeter høy, men til gjengjeld svært forseggjort.

Lokket var så fint tilpasset at innholdet var bevart, slik det må ha vært den gangen boksen ble gravd ned for 2 000 år siden.

Pre-Construct Archeology, som fisket skatten opp fra en flere tusen år gammel grøft på utsiden av tempelet, ba konservatorer ved Museum of London om hjelp til å åpne boksen.

Med fingeravtrykk

Og der inne lå altså en hvit, svovelluktende krem, fullstendig intakt med fingermerker og det hele.

Forskerne tror det dreier seg om en ansiktskrem, eller ansiktsmaling til ritualer, og mener det er mest sannsynlig at boksen ble begravd som en offergave.

Forskerne vet allerede at romerske kvinner, og prester i enkelte kulter, pleide å sminke ansiktene sine før de skulle i tempelet, og at kosmetikk ble brukt i begravelsesseremonier.

Men de engelske arkeologene tror ikke noen har funnet prøver av den opprinnelige kosmetikken før nå.

Unikt

- Dette er et fantastisk funn - kanskje det mest spennende vi kunne ha funnet når det kommer til å forstå mer av kulturen, sier Headley Swain, kurator ved Museum of London til New Scientist.

Han planlegger å slå hodet sitt sammen med andre romereksperter, for å finne ut hva kremen kan ha vært brukt til.

Forskerne skal også analysere innholdet for å finne ut hva det er laget av. Og siden alt tyder på at salven er romersk, skulle ikke ingredienslista være mer komplisert enn at det går an å komme fram til den opprinnelige oppskrifta.

Kilder:

Museum of London: Lifting the lid on Roman temples in south London
New Scientist: Ancient Roman cosmetic cream unearthed

(Ingressfoto: Museum of London)

Powered by Labrador CMS