Var gladiatorene feite vegetarianere?

Romerske gladiatorer så ikke ut som de trente muskelbuntene vi kjenner fra film. Tvert i mot fetet de seg opp for beskyttelsens skyld, og lignet mer på sumobrytere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det tror Karl Grosschmidt fra universitetet i Wien og hans kolleger. Der Spiegel melder at forskerne i flere år har undersøkt knoklene til 70 falne gladiatorer. Knoklene stammer fra en gladiatorkirkegård i den tyrkiske byen Efesos, som i romertiden var hovedstad i Lilleasia.

Fremragende medisinere

Den første overraskelsen forskerne fikk, var den utmerkede medisinske behandlingen gladiatorene måtte ha fått. De fant nemlig brudd som hadde blitt leget så fremragende at det kun var gjennom høyoppløselige digitale røntgenundersøkelser det var mulig å se at det hadde vært brudd der i det hele tatt.

Også antikkens store autoritet innen anatomi, Galenos, hadde bakgrunn som gladiatorlege.

Feite vegatarianere

Forskerne foretok også kjemiske analyser av knoklene. Da viste det seg at gladiatorene slett ikke så ut som bodybuildere. De var ikke kjøttetende muskelberg, men derimot ganske feite vegetarianere.

Forskerne fant nemlig svært mye strontium og svært lite sink i knoklene. Det er et sterkt indisium på et kosthold uten kjøtt. Det er vanskeligere å utnytte sink fra planter, noe som ofte gir vegetarianere sinkmangel. Strontium finnes i grunnvann, og trekkes derfra opp i planter.

I følge Grosschmidt spiste gladiatorene i Efesos korn og bønner. På denne ensartede dietten klarte de både å bli sterke og feite. Fettet var trolig som en forlengelse av rustningen for å beskytte bløtdeler og nerver, tror Grosschmidt. Analysene tydet på at vekten heller gikk opp enn ned foran en kamp.

Tommelen ned

Knoklene kan også gi det velkjente tommelen ned-signalet en ny mening. Merker på ryggsøylen tyder på målrettede sverdstøt ned gjennom halsen mot hjertet. Tommelen ned kunne rett og slett bety sverdet ned - i halsen.

Les mer…

Gladiatoren waren fette Vegetarier

Powered by Labrador CMS