Færre obduksjoner gir dårligere leger

De siste årene er det blitt utført stadig færre obduksjoner i Norge. I tillegg til at drap kan overses fører dette til at legene kan bli dårligere til å stille diagnoser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Færre obduksjoner fører til at én til to drap overses hvert år, sa rettsmedisiner og professor Torleiv Ole Rognum ved Rettmedisinsk institutt i Oslo til Dagens medisin i forrige uke.

Trenger tilbakemelding

Men manglende obduksjoner er også en risiko for helsen vår.

- Internasjonale studier har vist at 10 - 20 % av de som dør, hadde sykdommer som kunne ha vært behandlet hvis de hadde vært oppdaget, sier overlege ved Radiumhospitalet og tidligere leder av Den norske patologforening, Cecilie Alfsen.

- Legene trenger den tilbakemelding som obduksjonene gir dem for å bli flinkere til å stille riktige diagnoser. En høy obduksjonsfrekvens er derfor et viktig kvalitetsstempel på et sykehus og gir en indikasjon på at legene ikke arbeider “i blinde”, men stadig korrigerer praksis utifra den endelige fasit som bare obduksjonen kan gi dem, sier Alfsen

Dårlig økonomi

Sett i forhold til 1980-årene er antall obduksjoner snart halvert, med en andel av totalt antall døde som nærmer seg 10 prosent. Reduksjonen innbefatter også obduksjoner som utføres på oppdrag av politiet, det vil si rettslige obduksjoner.

Årsakene til at antall sykehusobduksjoner reduseres er flere. En grunn er mangelen på patologer. Årsaken til at også rettslige obduksjoner er gått ned er hovedsakelig dårlig økonomi. Kostnadene til rettslige obduksjoner er fra 1992 blitt belastet det enkelte politidistrikt. Tidligere var det justisdepartementet som stod for betalingen. Politidistriktene har dårlig økonomi og velger ofte å unnlate obduksjon.

-Hvis dødsårsaken er usikker eller ukjent kan pårørende be om at den som dør utenfor sykehus likevel blir obdusert, men da er de avhengig av at sykehusene har ledig kapasitet og at de kan betale for frakten av den døde frem og tilbake til sykehuset, sier Alfsen.

Vil tilbake til gammel ordning

Rettsmedisinere og patologer er bekymret for nedgangen og ønsker seg tilbake til den ordningen som var før 1992. For at rettsikkerheten ikke skal trues av sparebehov i de lokale politidistriktene, har de gjentatte ganger foreslått å gjenopprette den sentrale, statlige finansieringen av rettslige likundersøkelser.

Powered by Labrador CMS