null (Foto: Monkey Business/NTB scanpix)

Mer søvn, mer sex

Laber sexlyst? Da kan du trenge en god natts søvn.

171 kvinner deltok i en ny studie om søvn og sexlyst. De leverte søvnskjemaer hver dag i to uker. Og svarte på spørsmål om sexlyst og om de hadde hatt sex den dagen.  

Og resultatene var tydelige: De som fikk mer søvn om natten hadde mer sexlyst dagen etter. Det var faktisk slik at for hver ekstra time med søvn, økte sannsynligheten for sex med partneren med 14 prosent.

De amerikanske forskerne fant også ut at mer søvn over tid er bra for lysten. De kvinnene som sov gjennomsnittlig lenger i løpet av de to ukene, hadde mer sexlyst enn de som sov mindre.

Konklusjonen ble dermed at nok søvn er viktig for sterkere sexlyst.

Studien er publisert i Journal of Sexual Medicine.

En av ti sliter

Vi vet at søvn kan påvirke mange sider av liver. Hukommelsen påvirkes, du kan bli syk av for lite søvn, og du kan visstnok sove deg slankere.

forskning.no har tidligere skrevet om at mer enn én av ti nordmenn sliter så mye med søvnen at det går ut over livskvaliteten.

Og i den forbindelse ga søvnforsker Ståle Pallesen fra Universitetet i Bergen noen nyttige søvnråd.

– God søvnhygiene er første bud, sa Pallesen, og listet opp flere veier til mer søvn.

– Begynn for eksempel med å holde deg unna koffein på kvelden. Har du innsovningstrøbbel, bør du kutte ut kaffe, te, cola, kakao og energidrikker allerede fra klokka 12 på formiddagen.

Råd for bedre søvn

Fysisk aktivitet er også viktig for en god natts søvn, men ikke legg treningsøktene til de siste tre-fire timene før leggetid. Det samme gjelder hjernetrim. Jobber du helt til du hopper i loppekassa, ber du om bråk.

Du bør spise kveldsmat, og sørge for å stå opp til samme tid hver dag, uansett når du sovner, ifølge Pallesen. Kompenserer du for tapte timer om kvelden med å ligge til langt utpå formiddagen, forskyver du bare søvnfasen.

I tillegg er det viktig å være klar over hva du egentlig tenker om søvnen. Sliter du med å sove, får du fort en slags prestasjonsangst, og blir nervøs og oppspilt når det nærmer seg leggetid.

Tenker du at det kommer til å bli krise i morgen hvis du ikke sovner pronto, kan du banne på at du ikke gjør det. Mener du derimot at det ikke er så farlig, øker sjansene til å falle i søvn betraktelig.

Referanse:

David A. Kalmbach m.fl: The Impact of Sleep on Female Sexual Response and Behavior: A Pilot Study. The Journal of Sexual Medicine, mars 2015. DOI: 10.1111/jsm.12858

Powered by Labrador CMS