Nærbilde av blå brennmanet med svart hav rundt.
Manetene trekker lenger nord enn før. Nå har forskere registrert den blå brennmaneten så langt nord som Troms.

Blå brennmanet blir stadig vanligere

Varmere hav fører til endringer i hvor man finner brennmaneter. Den blå brennmaneten kommer nå til Nord-Norge tidligere enn før, har forskere registrert.

Ifølge forskere har den blå brennmaneten nå trukket helt nord til Harstad, sør i Troms. Det er tidligere enn hva man før har observert, skriver NRK.

– Det vi får inn gjennom «Dugnad for havet», viser at det er bra med særlig blå brennmanet langs kysten, helt fra Oslofjorden og opp til Harstad, sier forsker Tone Falkenhaug ved Havforskningsinstituttet.

Veldig gode forhold for arten

Den røde brennmaneten har lenge vært den mest dominante brennmaneten langs kysten av Sør-Norge. Nå blir den blå, som også trekker stadig lenger nord, stadig mer vanlig i sør.

– Folk melder inn at de aldri kan huske at de har sett så mye blå brennmanet. Akkurat nå ser det ut til at det er, og har vært, veldig gode forhold for nettopp denne arten, sier Falkenhaug.

Nøyaktig hvorfor den blå brennmaneten blir stadig vanligere, er vanskelig for forskerne å si. Falkenhaug sier at temperatur kan spille en rolle.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS