Japanske myndigheter sier den årlige hvalfangsten har et vitenskapelig formål. (Foto: Issei Kato, Reuters, NTB scanpix)

40 land ber Japan stanse hvalfangst nær Antarktis

De 28 medlemslandene i EU og tolv andre land fordømmer Japans hvalfangstprogram i antarktisk farvann og ber landet stanse det.

Japans hvalfangstflåte la i forrige måned ut med kurs for Sørishavet der planen er å ta 333 vågehval i løpet av en fire måneder lang periode.

Japanske myndigheter sier den årlige fangsten har et vitenskapelig formål. Det er nødvendig å gjennomføre hvalfangsten for å kunne studere hvalens oppførsel og biologi, hevder landets fiskerimyndigheter.

Men kritikere av planen sier det er unødvendig å drepe dyrene for å foreta forskning, og de mener argumentet om vitenskapelig fangst kun er et skalkeskjul for kommersiell hvalfangst.

– Vi uttrykker felles motstand mot Japans fortsatte såkalte «vitenskapelige» hvalfangst i Sørishavet, heter det i en uttalelse fra EU og tolv andre land.

– Vi er fast bestemt i vår motstand mot kommersiell hvalfangst, særlig i hvalreservatet som er opprettet av Den internasjonale hvalfangstkomiteen i Sørishavet, heter det i uttalelsen.

Hvalfangstnasjonen Norge er ikke blant landene som har skrevet under på uttalelsen. Foruten de 28 EU-landene dreier det seg om Argentina, Australia, Brasil, Chile, Costa Rica, Den dominikanske republikk, Ecuador, Mexico, New Zealand, Panama, Peru og Uruguay.

Powered by Labrador CMS