Landmassene i Vest-Antarktis er på vei oppover. Det kan bremse nedsmeltingen av den ustabile iskappen i området. (Foto: jo Crebbin / Shutterstock / NTB scanpix)

Vest-Antarktis stiger i rekordfart

Ettersom isen i Antarktis smelter, løfter landet seg. Det kan ha positive følger.

Det er ikke rart at landet hever seg.

I takt med at temperaturen stiger, blir isdekket på deler av det Antarktiske kontinentet slankere. Vekta av ismassene synker, og landmassene hever seg. Akkurat som de har gjort i Norge siden sist istid.

Geologiske prosesser tar imidlertid utrolig lang tid. Ofte tar det tusenvis av år før endringene er særlig merkbare.

Men akkurat nå skjer det noe overraskende i Antarktis, ifølge Valentina R. Barletta og kollegaene hennes.

Over fire centimeter i året

Barletta og co satte ut for å måle hvor fort landet i Vest-Antarktis hever seg, og konkluderer nå med at grunnen stiger med over fire centimeter i året. 4,1, for å være helt nøyaktig. Det er noe av det raskeste som er målt noensinne.

Trolig er mantelen under Amundsenhavet i Vest-Antarktis ganske flytende, slik at det raskt presser grunnen oppover når noe av vekten av isen forsvinner. De tre satellittene som flyr over er en GPS-satellite, GOCE som måler gravitasjon og Cryosat2 som måler tykkelsen på isen. (Illustrasjon: Planetary Visions/ESA Illustration text: VR. Barletta.)

Og trolig vil det bare gå fortere i framtida, spår forskerne. Etter deres beregninger kan landet heve seg over tre ganger raskere om 100 år.

Trolig er det geologien under Antarktis som står bak den forbløffende farten. Den glødende mantelen under jordskorpa er antagelig varmere og mer tyntflytende her enn i andre områder, tror Barletta og co.

Dermed reagerer den raskere når det blir mindre is som trykker overflata ned.

Kan bremse nedsmelting

Den nye oppdagelsen kan bety flere ting, ifølge forskerne.

På den negative sida peker dette mot at det faktisk er smeltet vekk enda mer is enn vi tror i Vest-Antarktis, siden en del av istapet skjules av den stigende grunnen.

Men det er også en god nyhet.

Forskerne har tidligere beregnet at en heving av landet er med på å bremse nedsmeltingen av iskappen i området. De har imidlertid antatt at prosessen skjer for sakte til at den kan hindre at isdekket forsvinner.

Men i den farta landet nå hever seg i Vest-Antarktis, ser det ut til at vi likevel kan få nytte av den bremsende effekten. Det er i så fall veldig bra.

Isen i Vest-Antarktis er nemlig ustabil, og med et stadig varmere klima står den i fare for å kollapse helt. Det vil i så fall føre til sterk havstigning.

Bare en justering

Dette er likevel ikke noe frikort som tryller oss ut av klimakrisa, advarer både forskerne bak funnet og fagfolk som kommenterer de overraskende resultatene.

Det er mer snakk om en justering av tempoet for nedsmeltingen, sier glasiolog Ted Scambos, i en nyhetsartikkel i Science. Scambos har ikke selv vært med på den nye studien.

Geofysiker Ingo Sasgen er enig. Han sier til Science:

– Dersom du har en sterk oppvarming fra havet, vil isdekket gå i oppløsning uansett hva jorda gjør.

Referanse:

V. R. Barletta m. fl., Observed rapid bedrock uplift in Amundsen Sea Embayment promotes ice-sheet stability, Science, juni 2018. Sammendrag.

Katie Langin, Rising bedrock may delay ice sheet collapse, Science, juni 2018.

Powered by Labrador CMS