Derfor er eggets fasong så genial

Er du i tvil om hvor mye egg tåler før de knuses, kan du la barna gjøre et eksperiment i påsken. Finn frem åtte bruskorker, fire egg og noen bøker. Resultatet vil overraske. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Forskerfabrikken)

Det er ikke tilfeldig at egg har den fasongen de har. Egg tåler mer enn man skulle tro. Fasongen beskytter kyllingen mot skader før den er klar til å klekkes.

Bueformen gjør at eggene tåler tung vekt før de knuses. 

Samme fasong i huler

Og buefasongen går igjen flere steder i naturen. Det geniale med bueformen er at den fordeler vekten utover på et større område. 

Huleåpninger som elver graver ut, er også ofte buede. 

- Buefasongen gjør at hulene ikke raser sammen, forklarer fabrikksjef Hanne S. Finstad i Forskerfabrikken. 

Forskerfabrikken arrangerer blant annet sommerskole for skolebarn, og formålet er å gjøre unge interessert i realfag og teknologiske fag.

Arkitektur inspirert av naturen

Helt siden antikken har vi mennesker blitt inspirert av naturen til å bygge konstruksjoner som kan bære stor vekt.

- Bueformen finnes både i naturen og i arkitekturen. Det er interessant å se hvordan naturen var først til å skape denne formen, som vi mennesker senere har etterapet, sier Finstad.

Arkitekturen har brukt bueformen for å gjøre broer mer bæredyktige, og samtidig åpne for ferdsel under seg.

(Foto: Colourbox)

Bueformen er også mye brukt til å lage åpninger i vegger. Bueformede åpninger kan tåle stor belastning fra etasjen over.

Eggende eksperiment

I siste nummer av Magasinet Tekna som er medlemsbladet til norske sivilingeniører, presenterer Forskerfabrikken en påskeoppgave for barn. Du trenger åtte bruskorker i plast, fire egg, litt plastfolie og en rekke bøker. 

Sett eggene oppå hver sin bruskork, så de får et stabilt underlag. Fjern eventuell løs plast fra korkene så de blir helt plane. Sett også en kork oppå hvert egg.

Plassèr eggene slik at de danner hvert sitt hjørne i en firkant. Nå kan du stable bøker oppå eggene, og se hvor mange bøker eggene tåler før de knuser. La den første boken få plastfolie rundt seg, for å beskytte mot søl. 

Powered by Labrador CMS