Full CO2-rensing klar

Norges utvikling av teknologi for CO2-rensing er blitt kalt Norges månelanding. Nå ser det ut til at japanerne har landet for lengst.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På en stortingshøring torsdag kom det nemlig fram at den japanske industrigiganten Mitsubishi sier at de er klare til å levere fullt renseanlegg for CO2 til Kårstø og Mongstad allerede, skriver Bergens Tidende.

- Mitsubishi har ferdig utviklet teknologi. Den kan vi levere nå. Vi har allerede levert renseanlegg som fanger 160.000 tonn CO2 i året. På Kårstø skal det fanges 1,3 millioner tonn CO2, så utfordringen ligger i oppskaleringen av anlegget, sa Helge Dramdal i Mitsubishi i høringen.

Frist i 2014

Ifølge Dramdal mener Mitsubishi at utfordringen likevel er overkommelig fordi selskapet har anlegg som renser svovel med tilsvarende mengder røykgass som vil bli produsert på et gasskraftverk.

Etter planen skal et fullskala renseanlegg for CO2 på Mongstad stå klart i løpet av 2014.

Seniorforsker Thor Mejdell i SINTEF sier imidlertid det er stor sannsynlighet for at utenlandsk, kjent teknologi vil bli brukt på Mongstad, vel å merke hvis tidsplanen om fullskala rensing fra 2014 skal holdes.

Tre kan rense

Aker Kværner håper å kunne levere et fullskalaanlegg for CO2-fangst i 2013. Selskapet ønsker å plassere et testanlegg på Kårstø og mener å ha funnet en rimelig måte å rense røykgass på.

Ifølge Egil Sæl i Statoil vil testanlegget være i drift i først like før endelig investeringsbeslutning for fullskalaanlegget skal tas i 2012.

Ifølge Sæl er det i dag bare japanske Mitsubishi, amerikanske Fluor og canadiske CanSolv som er i stand til å levere teknologien. (NTB)

Powered by Labrador CMS