Bakgrunn: Ukens fugl: Løvsanger

Ukens fugl er kanskje Norges mest tallrike art.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Løvsanger (Phylloscopus trochilus) er Norges kanskje vanligste fugl. (Foto: Hans Petter Kristoffersen / Skog og landskap)

Artikkelserie: Ukens fugl

Norge har et rikt fugleliv. Noen fugler bor her hele året, andre tilbringer varmere måneder her, mens andre igjen bare stikker innom mer sporadisk.

481 fuglearter er observert her i landet, men bare 253 har slått seg til med bolig og barn.

Vi har bedt Hans Petter Kristoffersen, fugleentusiast og fuglefotograf, om å gi oss en ukentlig dose fuglekunnskap.

Løvsangeren (Phylloscopus trochilus) kan høres syngende stort sett over hele landet bortsett fra områdene som ligger over skoggrensa i fjellet.

Sangen har dere garantert hørt, den kan minne litt om bokfinkens sang. På lydfilene under kan dere høre på begge fuglene og lære forskjellen mellom dem.

Her ser vi løvsangeren mens den leter etter insekter i bladverket. Den flyr ofte slik i trekronene på jakt etter mat. (Foto: Hans Petter Kristoffersen / Skog og landskap)

Løvsanger er en liten gulgrønn sanger og tilhører sangerfamilien og slekten Phylloscopus. Totalt er det cirka 290 arter i sangerfamilien og av disse er 54 i slekten Phylloscopus

I Norge har vi noen nære slektninger til løvsanger, og den aller nærmeste er gransanger (Phylloscopus collybita). Den er praktisk talt helt lik av utseende, men skilles på sangen som er totalt annerledes.

Andre Phylloscopus-arter i Norge er bøksanger (Phylloscopus sibilatrix) og lappsanger (Phylloscopus borealis).

Sammenligne med løvsanger: Hør på bokfinkens sang her.

Powered by Labrador CMS