Frikjenner MMR-vaksinen

Den kombinerte vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder MMR øker ikke faren for Crohns sykdom, mener den britiske forskeren Valerie Seagroatt. Crohns sykdom forårsaker alvorlig betennelse i tarmene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Men det er ingen sammenheng mellom denne sykdommen og MMR, skriver Seagroatt i en artikkel i det britiske legetidsskriftet British Medical Journal. MMR-vaksinen har lenge vært svært omstridt i Storbritannia.

Diskusjonen om vaksinen brøt ut etter påstander om at den kunne forårsake autisme, en alvorlig funksjonshemning som gjør det svært vanskelig for pasienten å kommunisere og fungere sosialt. Disse påstandene er imidlertid svært omstridte.

Den britiske regjeringen framholder at det ikke er ført vitenskapelige bevis for at det foreligger noen sammenheng mellom MMR og autisme, og har derfor erklært vaksinen trygg. Nå mener Valerie Seagroatt å kunne påvise det samme i spørsmålet om Crohns sykdom.

- Da MMR-vaksinen avløste den gamle meslingevaksinen, ble det ikke påvist noen økning i antallet tilfelle av Crohns sykdom, skriver hun i British Medical Journal. Hun viser til sine studier av barn som ble innlagt med sykdommen i tiden fra 1991 til 2003.

Tallet på slike innleggelser ved britiske sykehus var omtrent det samme før og etter innføring av MMR-vaksinen. Vaksinen gis vanligvis mens barna er mellom halvannet og to år gamle. Til sammen er rundt 200 millioner barn vaksinert med denne vaksinen på verdensbasis.

(NTB)

Powered by Labrador CMS