Forfulgt av kneproblemer

Ny doktorgrad bekrefter at kneskader fort kan være den berømmelige spikeren i kista for idrettskarrieren. Mange blir aldri helt bra igjen etter skader i kneets fremre korsbånd.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Færre enn halvparten får tilbake full muskelstyrke og evnen til å hoppe skikkelig på beinet - uavhengig av om kneet opereres eller ikke.

Det går frem av en ny doktoravhandling fra Sahlgrenska akademin ved Göteborgs universitet i Sverige.

Skader på det fremre korsbåndet i kneet er utbredt blant fotballspillere, men forekommer også blant for eksempel håndballspillere og alpinister.

I Sverige opereres totalt sett rundt 3 000 personer årlig for slike kneskader.

Fulgt opp i to år

I studiene som danner grunnlag for avhandlingen, inngår totalt 135 pasienter med skadet eller opereret fremre korsbånd.

Pasientene ble fulgt opp to år etter skade eller operasjon, og muskelstyrke og evnen til å hoppe ble målt ved hjelp av seks nyutviklede tester, ifølge en pressemelding fra Sahlgrenska akademin.

- Vi sammenlignet resultatene fra det skadede kneet med det friske. Kravet vårt var at pasientene skulle ha fått tilbake 90 prosent av funksjonen. Men det var færre enn halvparten som klarte dette kravet etter to år, sier Camille Neeter, som står bak avhandlingen.

Omfattende rehabilitering

Hun trekker den konklusjon at pasienter bør få bedre informasjon om at de må gjennomføre mer omfattende og langvarig rehabilitering etter kneskader av denne typen.

- Mange går tilbake til en krevende jobb, mosjon eller idrett bare ett halvår etter skade eller operasjon. Det er for tidlig, fastslår doktoranden, som også sier dette:

- Når korsbådet ryker, er det vanskelig å reparere, men gjennom målbevisst muskeltrening er det mulig å få tilbake en god funksjon i kneet.

To bånd

Mennesket har to korsbånd i kneet; et fremre og et bakre. Disse hindrer leggbeinet i å gli for langt frem og bak, i tillegg til at de stabiliserer kneet ved rotasjon, ifølge Ullevål universitetssykehus.

En skade i det fremre korsbåndet inntreffer ved at foten plantes i underlaget og kneet roterer.

Dette skjer ikke bare i forbindelse med vridninger kneet utsettes for på idrettsbaner, men også i det daglige liv. Når skaden er et faktum, svikter kneet - etterfulgt av smerte og hevelse.

Referanse:

Camille Neeter. Knee function after Anterior Cruciate Ligament injury - with special reference to muscle power, hop performance and kinematics during high-intensity running. Doktoravhandling.

Powered by Labrador CMS