Kavliprisen 2012 til sju forskere

Oppdagelsen av Kuiperbeltet, energioverføringer i nanomaterialer, og banebrytende forskning på hvordan hjernen mottar og behandler informasjon er blant gjennombruddene som er gjort av årets Kavli-vinnere

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.


 

Denne saken er produsert av NRK.

Kavliprisen deles ut for tredje gang i år, og denne gangen blir prisen delt mellom syv forskere innenfor fagområdene astrofysikk, nanovitenskap og neurovitenskap.

Torsdag ble vinnerne annonsert.

Kuiperbeltet. Det første bilde viser de innerste planetenes baner, inkludert Jordas, og asteroidebeltet som ligger mellom Mars og Jupiter. I det andre bildet, vises Sedna godt utenfor de ytre planetenes baner, og de fjernere Kuiperbeltet-objektene. Sednas fulle bane er illustrert i det tredje bildet, sammen med objektets nåværende posisjon. Sedna er nær ved sin næreste posisjon til Sola; dens omlag 11 400 år lange bane bringer den ofte mye lenger unna. Det siste bildet zoomer mye lenger ut, og viser at selv dens store ellipseformede bane faller innenfor det som tidligere var antatt å være den indre grensen til Oort-skyen. Oort-skyen er en sferisk samling av kalde, isete elementer som ligger ved grensen av Solas tyngdekraftfelt. (Foto: (Bilde: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (SSC-Caltech))

 

_______________________________

Les hele saken på NRK.no

Powered by Labrador CMS