Iselin Nybø (tredje fra venstre) er Norges nye forskningsminister. Jan Tore Sanner (til venstre) får ansvar for grunnskolen og videregående opplæring. Torbjørn Røe Isaksen blir Nærings- og handelsminister, og Åse Michaelsen blir landets første eldreminister. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Iselin Nybø (V) er Norges nye forskningsminister

Får ansvar for forskning og høyere utdanning.

Dette er Erna Solbergs nye statsråder

Erna Solberg (H) – Statsminister

Siv Jensen (Frp) – Finansminister

Ine Eriksen Søreide  (H) – Utenriksminister

Frank Bakke-Jensen (H) – Forsvarsminister

Sylvi Listhaug (Frp) – Justis- og innvandringsminister

Torbjørn Røe Isaksen (H) – Nærings- og handelsminister

Jon Georg Dale (Frp) – Landbruks- og matminister

Per Sandberg (Frp) – Fiskeriminister

Terje Søviknes (Frp) – Olje- og energiminister

Trine Skei Grande (V) – Kulturminister

Jan Tore Sanner (H) – Kunnskaps- og integreringsminister

Iselin Nybø (V) – Minister for høyere utdanning og forskning

Ola Elvestuen (V) – Klima- og miljøminister

Nikolai Astrup (H) – Bistands- og utviklingsminister

Bent Høie (H) – Helse- og omsorgsminister

Ketil Solvik-Olsen (H) – Samferdselsminister

Linda Hofstad Helleland (H) – Barne- og likestillingsminister

Monica Mæland (H) – Kommunalminister

Anniken Haugli (H) – Arbeids- og sosialminister

Åse Michaelsen (Frp) – Eldreminister

I dag ble det offisielt. Venstre-politikeren Iselin Nybø er Norges nye statsråd for forskning og høyere utdanning. Siden 2012 har begge deler vært ansvaret til kunnskapsministeren, men statsminister Erna Solberg (H) har nå valgt å sile dem ut til en egen statsråd i Kunnskapsdepartementet.

– Dette viktige departementet blir styrket med ytterligere én statsråd, Iselin Nybø, som kommer til å lede vårt arbeid på forskning og høyere utdanning. Dette er en del av arbeidet vårt med omstilling av norsk økonomi, sier Solberg i en pressemelding.

Barnehage, grunnskole og videregående opplæring blir tildelt tidligere kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), mens Nybø blir ansvarlig for det som foregår på norske universiteter og høgskoler.

Tidligere kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tar over Nærings- og handelsdepartementet. Han har kun gode ord å si om Nybø. 

– Hun satt fire år i utdanningskomiteen i forrige periode, og hun var flink, aktiv og engasjert i høyere utdanning og skole. Jeg tror det var et stort tap for Rogaland at hun falt ut av Stortinget, sier Torbjørn Røe Isaksen til Forskerforum.

Fire år på Stortinget

Iselin Nybø er fra Randaberg i Rogaland og er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen. Nybø var medlem av kommunestyret i hjemkommunen fra 2003 til 2007 og har vært i formannskapet i Stavanger siden år 2007.

Først i 2013 ble hun valgt inn på Stortinget for Rogaland. Der satt hun som første nestleder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Hun stilte til stortingsvalg som Venstres førstekandidat i Rogaland i 2017, men ble ikke valgt inn.

Nybø har nytt mye tillit internt i Venstre. Den 36 år gamle politikeren har hatt flere tunge tillitsverv i partiet, blant annet som justispolitisk og utdanningspolitisk talsperson. I tillegg har hun ledet fylkespartiet i Rogaland og vært en del av Venstres sentralstyre.

Kort fartstid med flere tillitsverv

På tross av relativt få år i rikspolitikken skal Nybø ha gjort seg bemerket på Stortinget gjennom jobben hun har gjort for Rogaland og gjennom arbeidet på utdanningskomiteen.

Nybø får blant annet store deler av æren for at Stavanger nå blir hjem til det statlige fornybarfondet «Fornybar AS», som på sikt skal forvalte opptil 20 milliarder kroner.

Flere norske regioner knivet om å få fondet plassert hos seg, i håp om hva nærheten til et slikt investeringsmiljø kunne gjøre for dem på sikt. Fondet skal investere i klimagassreduserende teknologi, og kan gi mellom 20 og 120 arbeidsplasser i oljebyen. 

Samtlige av landets universitetsrektorer stiller seg positive til den nye ministeren, ifølge en intervjurunde gjort av nettavisen Khrono. Flere av dem påpeker at hun kjenner sektoren godt.

Håper statsråden kan ta tak i unnasluntrerne

Petter Aaslestad, leder for Forskerforbundet, håper den nye statsråden få departementer til å investere mer i forskning. (Foto: Erik Norrud / Forskerforbundet)

Forskerforbundet har argumentert for at Norge igjen skal få en egen statsråd for forskning og høyere utdanning i flere år. De mener det er en gledelig nyhet at Iselin Nybø nå har fått rollen som landets nye forskningsminister. 

– Vi kjenner henne fra da hun var nestleder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen og har samarbeidet godt med henne tidligere. Hun er velkjent med sakene i vår sektor og vi ønsker henne velkommen tilbake til forskningsfeltet, sier Petter Aaslestad, leder for Forskerforbundet, til forskning.no.

Aaslestad er fornøyd med med at Norge endelig har en egen statsråd for forskning og høyere utdanning. Han håper at den nye statsråden vil kunne sørge for en bedre koordinering av regjeringens forskningspolitikk.

– Vi håper også at den nye statsråden kan anspore enkelte departementer til å investere mer i forskning. Vi har tidligere snakket om at enkelte departementer, som Samferdsels- og Justisdepartementet, virker som rene unnasluntrere når det gjelder forskning, sier Aaslestad. 

Forskningsrådet ser fram til samarbeidet

Også Forskningsrådet ønsker Iselin Nybø velkommen i rollen som statsråd for forskning og høyere utdanning. 

– Vi ser fram til å samarbeide med henne, og har merket oss en rekke gode ambisjoner i den nye regjeringsplattformen som vi gjerne vil bidra til å realisere i den kommende perioden, skriver John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Norges forskningsråd, i en e-post til forskning.no.

Han ser frem til å samarbeide med statsråden om å få en revidert langtidsplan for forskning og høyere utdanning satt ut i livet.

–  Det gjelder også ambisjonen om å øke den offentlige forskningsinnsatsen ut over 1 prosent av BNP, og målet om å styrke Forskningsrådets åpne programmer, skriver Røttingen.

Han mener at regjeringen er på riktig spor når de vil ha mer åpen forskningsformidling og åpne forskningsdata. 

–  Det er en ambisjon vi i høyeste grad deler, gitt de utfordringer vi står overfor i en ny medievirkelighet, skriver Røttingen.

Haugstad blir statssekretær under Sanner

Bjørn Haugstad (H), som har tjent som statssekretær i Kunnskapsdepartementet under Torbjørn Røe Isaksen, vil gjøre det samme under Jan Tore Sanner. Men kun frem til 22. februar 2018, ifølge en pressemelding fra regjeringen. Det er uvisst hvilken rolle, om noen, Haugstad vil ha etter dette. 

Seniorrådgiver Rebekka Borsch (V) er blitt utnevnt som statssekretær for statsråd Iselin Nybø. 

Powered by Labrador CMS