Finansminister Siv Jensen legger frem statsbudsjettet i Stortinget onsdag formiddag. (Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix)

Vil at utenlandsstudenter skal betale

Regjeringen åpner for å innføre studieavgift for studenter fra land utenfor EØS-området og Sveits. Det vekker sterke reaksjoner.

Regjeringen foreslår å åpne for å innføre studieavgift for studenter fra land utenfor EØS-området og Sveits. Det er opp til hver enkelt institusjon å kreve eventuell egenbetaling fra studentene fra disse landene.

Innføringen av ordningen blir fulgt av et kutt i institusjonenes rammer på 80,5 millioner kroner i 2015.

Dette kan få uheldige følger for universiteter og høgskoler, mener Petter Aaslestad, leder i Forskerforbundet.

– Det er mindre sannsynlig at studentene vil komme til Norge dersom de må betale avgifter. Det er derfor mulig at det vil bety et reelt inntektstap for institusjonene, sier han til forskning.no.

– Norge vil tape

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, mener Norge vil gå glipp av mange talenter.

– Ved UiB har vi i dag cirka 600 studenter som blir berørt. Jeg håper virkelig ikke at dette går gjennom i Stortinget, sier Olsen i en pressemelding.

Også Norsk studentorganisasjon (NSO) reagerer på forslaget.

– Gratis høyere utdanning er et av våre fremste konkurransefortrinn og bidrar til å trekke studenter med høy kompetanse til norsk høyere utdanning. Dette forslaget vil Norge tape på, sier Anders Kvernmo Langset, leder i NSO, i en pressemelding.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener på sin side at vi bør tenke nytt om internasjonalisering.

– Spørsmålet er om vi skal tiltrekke oss studenter fordi det er gratis, eller fordi vi har miljøer og utstyr som gjør at folk har lyst til å komme, sier han til forskning.no.

Powered by Labrador CMS