Frances H. Arnold fikk prisen for sin forskning på styrt evolusjon av enzymer.
Frances H. Arnold fikk prisen for sin forskning på styrt evolusjon av enzymer.

Nobelprisvinner trekker studie

Frances H. Arnold, nobelprisvinner i kjemi, måtte trekke en studie publisert i tidsskriftet Science i fjor.

I 2018 ble nobelprisen i kjemi tildelt Frances H. Arnold, Greg Winter og George P. Smith.

Arnold fikk prisen for forskning på styrt evolusjon av enzymer.

– Styrt evolusjon, som Frances Arnold startet, er en teknikk som brukes voldsomt mye nå. Alle som driver med forskning på bakterier og enzymer, bruker denne teknologien, sa Carl Henrik Gørbitz til forskning.no da prisen ble kunngjort.

Gørbitz er direktør ved UiO:Livsvitenskap og kommenterte da at det var ingen overraskelse at prisen gikk til disse forskerne.

I forrige uke måtte Arnold melde at en av studiene hun var med på å publisere i 2019, trekkes tilbake, skriver Retraction Watch, som først omtalte saken.

– Vondt, men viktig

– Det er vondt, men viktig å innrømme dette. Jeg beklager til alle. Jeg var litt travel når studien ble sendt inn og gjorde ikke jobben min skikkelig, skriver Arnold på Twitter.

Studien ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science, som publiserte sin kunngjøring på egne nettsider kort tid etter at Arnold først meldte om tilbaketrekningen.

Grunnen til at studien ble trukket, var fordi resultatene ikke lot seg reprodusere.

En viktig del av forskning er at forskere, uavhengig av hverandre, kommer fram til det samme resultatet. Ved å bekrefte hverandres funn, gjør de kunnskapen mer sikker.

Til Retraction Watch forteller Arnold at det var forskere ved laboratoriet hennes som selv ikke greide å gjenskape resultatene fra den publiserte studien.

Det viste seg at notatbøkene til en av medforfatterne manglet viktig data fra de opprinnelige forsøkene, som kunne støtte resultatene.

– Min feil

– Alle tre medforfattere er enige om at studien trekkes og har bedt om unnskyldning. Jeg var midt oppe i nobelpris-sirkuset og fulgte ikke denne innleveringen nøye nok, så dette er min feil, sier Arnold.

Ansvarlig redaktør i Science, Holden Thorp, sier til Retraction Watch at de setter stor pris på Arnold og kollegenes åpenhjertighet rundt denne saken.

Du kan lese mer om Arnolds forskning på enzymer i denne saken fra forskning.no.

Powered by Labrador CMS