Hodeskader kan gjøre deg psykisk syk

Hvis du faller og slår hodet, øker risikoen for å bli rammet av en psykisk lidelse kraftig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hodeskader kan gi mer enn 400 prosent større risiko for å utvikle noen psykiske sykdommer. Det er et langt større tall enn forskerne hadde regnet med. (Foto: Colourbox)

Fakta:

Så mange psykisk syke har hatt et hodetraume:

  • Av 10 607 personer med diagnosen schizofreni: 12 prosent
  • Av 24 605 personer med diagnosen depresjon: 11 prosent
  • Av 1859 personer med bipolar lidelse: 10 prosent
  • Av 1199 personer med en organisk psykisk lidelse: 27 prosent

Forskere har undersøkt sammenhengen mellom hodetraumer – som hjernerystelse, kraniebrudd og alvorlige hodeskader med blødninger – og risikoen for å bli rammet av en psykisk sykdom.

Resultatet er at slike skader kan føre til en økning i risiko på mer enn 400 prosent når det gjelder noen psykiske sykdommer.

– Jeg er litt overrasket over resultatene våre. Jeg hadde forventet at det ville være en sammenheng, men den er sterkere enn jeg hadde regnet med, sier lege Sonja Orlovska, som står bak undersøkelsen.

Den største studien i verden

Undersøkelsen fra Psykiatrisk Center København er den største av sitt slag i verden. Forskerne har tatt utgangspunkt i alle personer som er født mellom 1977 og 2000, i alt 1,4 millioner mennesker, og fulgt dem frem til 2010.

I perioden har 113 906 av dem vært på sykehuset med en hodeskade, og fire prosent har senere fått en psykiatrisk diagnose.

Det er de psykiske lidelsene depresjon, schizofreni, bipolar lidelse og såkalte organiske psykiske lidelser forskerne har sett på. Organiske psykiske lidelser er sykdommer som skyldes en forutgående fysisk skade. Forskerne kom fram til at hodeskade ga:

  • 65 prosent større risiko for schizofreni
  • 59 prosent større risiko for depresjon
  • 28 prosent større risiko for bipolar lidelse
  • 439 prosent større sannsynlighet for en organisk psykisk lidelse

Det er i det første året etter et hodetraume det er størst risiko, men selv 15 år etter ser forskerne fremdeles en vesentlig økt risiko.

Hva kom først?

Sonja Orlovska er spesielt overrasket over å se at det fremdeles er en signifikant sammenheng etter at forskerne har justert resultatene for en kjent forstyrrende faktor.

– Man vet at for eksempel depresjon gir dårligere konsentrasjonsevne, og at den tidlige fasen av schizofreni er forbundet med økt tendens til ulykker. I motsetning til tidligere studier har vi forsøkt å ta høyde for dette, forklarer Orlovska.

Forskerne har derfor undersøkt sammenhengen mellom andre skader og psykisk sykdom – men den sammenhengen er mye mindre enn ved hodetraumer.

En person som kommer på sykehuset med en brukket arm, har 16 prosent økt risiko for å få diagnosen schizofreni, sammenlignet med 65 prosent ved hodeskader.

Forskerne har også justert etter om det er psykisk sykdom i den nære familien, forteller hun.

Betennelse og forstyrrede signalstoffer

Men hva er forklaringen på sammenhengen mellom hodeskadene og de psykiske lidelsene? Selv om det ikke er et entydig svar på spørsmålet, er det ifølge Sonja Orlovska flere muligheter:

Dyrestudier har vist at en hodeskade gir en betennelsestilstand i hjernen, og det gir økt risiko for psykiske symptomer.

En hodeskade kan også komme til å ødelegge et område i hjernen, og det kan bety utvikling av en psykisk sykdom som er forbundet med nettopp det området.

En mer diffus skade som hjernerystelse kan påvirke signalstoffene hjernen bruker til å kommunisere mellom de forskjellige delene av nervesystemet, og den forstyrrede balansen kan også føre til psykiske sykdommer.

Hodeskaden kan ha oppstått i forbindelse med en traumatisk ulykke, og det kan være selve opplevelsen som utløser psykisk sykdom. Her kan tap av kroppsfunksjoner eller evner etter en ulykke også spille inn på psyken.

Kunnskap kan gi bedre behandling

Sonja Orlovska håper at den nye kunnskapen på sikt kan bidra til å forstå hva som kan forårsake psykisk sykdom.

Dessuten kan det hjelpe til med å oppdage psykiske sykdommer hvis helsepersonalet på sykehusene er oppmerksomme på den økte risikoen.

Referanse:

Sonja Orlovska m.fl: Head Injury as Risk Factor for Psychiatric Disorders: A Nationwide Register-Based Follow-Up Study of 113,906 Persons With Head Injury, The American Journal of Psychiatry, 2013, DOI: 10.1176/appi.ajp.2013.13020190

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS