Malariamygg er ville etter øldrikkere

Hold deg vekk fra øl hvis du er på ferie i varme land og er redd for å få malaria. Myggen blir nemlig tiltrukket av lukten fra folk som har drukket øl.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Anopheles gambiae. (Foto: The Public Health Image Library, se lisens her)

Hvis du drikker øl, virker du mer tiltrekkende for malariamygg. Det er konklusjonen på et forsøk som en gruppe forskere har utført i Burkina Faso. Resultatet er nettopp offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE.

Forskerne, med franskmannen Thierry Lefèvre i spissen, helte en liter populært lokalt øl med cirka tre prosent alkohol i 25 menn, mens 18 andre måtte nøye seg med en liter vann. I tillegg deltok 4 300 malariamygg i forsøket.

Tiltrukket

Ved hjelp av et sinnrikt eksperiment kunne forskerne finne ut om myggen hadde en preferanse for øldrikkere.

Og resultatet var at det hadde de – myggene gikk klart mest etter lukten av de personene som hadde drukket øl.

– Vi har vist at øldrikkere tiltrekker Anopheles gambiae, forteller Lefèvre til Videnskab.dk.

– Det er først og fremst denne myggearten som sprer malaria i Afrika. Og den stikker om natten. Derfor anbefaler vi at folk sover under et impregnert myggnett når de har drukket øl.

Myggnett til hele familien

Det er generelt en veldig god idé å sove under et myggnett når man er i områder hvor det er malaria. Men det er altså ekstra viktig hvis man har drukket et par øl om kvelden.

Og man bør også tenke på omgivelsene sine, sier Thierry Lefèvre:

– Hvis man er i nærheten av folk som har drukket øl, vil man sannsynligvis ha en høyere risiko for å bli stukket. Derfor er det svært viktig at ikke bare øldrikkerne, men alle i samme lokale – særlig barn – sover under myggnett.

Halvnakne menn i telt

Forsøkspersonenes tiltrekningskraft ble målt både før og et kvarter etter inntaket av øl eller vann. De ble plassert med bar overkropp i ett av teltene på bilde A under. Det andre teltet forble tomt.

Slik var forsøket konstruert: Luften fra to telt ble ført inn til myggene. (Foto: Thierry Lefèvre et al)

Luften fra begge telt ble sugd inn til myggene, som var plassert i boksen merket «Downwind box» på bilde C.

Myggene hadde nå valget mellom å fly mot et av teltene – mot vinden – eller bli hvor de var. De myggene som fløy av sted i løpet av en halv time, endte i en av de to fellene merket med «Traps» på bilde C.

Det viste seg at myggen gjerne ville fly mot teltene når de kunne lukte en øldrikker. Og 65 prosent av myggene som bega seg av sted, fløy mot det teltet hvor det satt en mann som hadde drukket øl.

Hvis det satt en mann som enda ikke hadde drukket noe, eller som hadde drukket vann, var det bare halvparten av myggene som fløy mot teltet med forsøkspersonen, mens den andre halvparten fløy mot det tomme teltet.

Forklaringen ikke kjent

Så det er ganske sikkert: Malariamygg foretrekker lukten av øldrikkere. Men forskerne vet faktisk ikke hvorfor det er slik.

Tidligere forsøk har vist at mygg også tiltrekkes av høy kroppstemperatur og av en høy mengde CO2 i den luften man puster ut. Men øldrikkerne hadde faktisk en litt lavere temperatur enn de som bare hadde drukket vann, og mengden CO2 de pustet ut var den samme.

Så det må være et eller annet i øl – kanskje alkoholen, kanskje noe annet – som gir mennesker en lukt som myggen liker.

Og det er jo greit å vite hvis man oppholder seg i malariarammede områder og vil minimere risikoen for å pådra seg sykdommen.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse:

Beer Consumption Increases Human Attractiveness to Malaria Mosquitoes. PLoS One, 4. mars 2010.

Powered by Labrador CMS