Overvekt øker brystkreftrisiko

Kvinner som er overvektige eller viser tidlige symptomer på diabetes 2, har større risiko for å få mer alvorlige former for brystkreft. Det slås fast i en studie ledet av forskere ved University of Melbourne, Australia.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Studien viser at kvinner som viser tidlige tegn på diabetes 2 er i faresonen for å få alvorlige former for brystkreft. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)"En studie av mer enn 60.000 kvinner viser at de som er overvektige, har høyt blodsukker eller er resistente mot insulin har over 50 prosent større sjanse for å rammes av alvorlig brystkreft.

Studien var et samarbeid mellom forskere fra University of Melbourne i Australia, Umeå Universitet i Sverige og Deutsches Krebsforschungszentrum i Heidelberg.

Dette er en av de første studiene som er gjort på sammenhengen mellom diabetes 2 og kreft. Resultatene er publisert i tidsskriftet Breast Cancer Research and Treatment.

Forskerne fulgte svenske kvinner fra 1985 til 2005. Ingen av kvinnene hadde kreft og ble jevnlig testet for glukose, insulin og andre hormoner tilknyttet fedme og diabetes.

- De 60.000 kvinnene er med på et prosjekt hvor de går gjennom legeundersøkelser, som vanlig med et særlig fokus på kreft, sier en av hovedforfatterne av studien, professor Anne Cust fra University of Melbourne, til forskning.no.

Rundt 600 kvinner fikk diagnosen brystkreft i løpet av de tjue årene. Studien viser at de som viste tidlige tegn på diabetes 2 hadde større sjanse for å brystkreft enn de som ikke viste noen tegn.

- Overvektige kvinner i faresonen

Det har vært kjent en stund at kvinner, etter menopause, har større sjanse for å kreft hvis de er overvektige. Denne nye studien viser at overvektige kvinner er i faresonen for å få brystkreft.

Resultatene viser også at kreften kan bli mer alvorlig jo mer overvektig man er.

Cust sier til forskning.no at kvinner som er resistente mot insulin eller overvektige, har liten sjanse for å få svake former for brystkreft. De får gjerne større svulster.

Hun sier at forskning allerede har vist at overvekt kan føre til kreft, men denne studien viser at krefttypene også blir alvorligere hvis kvinner er resistente mot insulin.

"Forsøkene antyder at jo mer overvektige kvinner er, jo mer alvorlige former for brystkreft er de i faresonen for å få. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com) "

Å være resistent mot insulin er forbundet med overvekt og lite aktivitet, og er ofte en forløper til diabetes 2.

Årsaken ikke kjent

- Vi vet ikke helt hvorfor kvinner som er overvektige, resistente mot insulin og har diabetes får mer alvorlige former for kreft. Det kan være fordi kreften sprer seg raskere eller fordi det er vanskeligere å oppdage, sier Cust.

Hun forklarer at flere studier må gjøres før årsaken er klar. En av de foreløpige teoriene er at hormonene, som også kan forårsake overvekt og diabetes, gjør at kreftsvulster vokser raskere.

Cust vil foreløpig ikke konkludere med at kvinner som har diabetes bør sjekke seg for brystkreft oftere.

- Jeg tror dette med testing må ses på separat. Etter flere forsøk vil vi kanskje innarbeide noen av disse resultatene i retningslinjer til brystkreftundersøkelser, men dette er ennå ikke klart.

Videre studier

Hun sier at de 60.000 svenske kvinnene vil følges videre, og at flere prøver og studier kanskje kan fortelle oss mer om sammenhengen mellom overvekt og brystkreft. De fremtidige studiene vil også fokusere på andre former for kreft.

- Det denne studien viser tydeligst er at det å være overvektig er tilknyttet mange forskjellige helseproblemer. Dette er bare nok en grunn til at folk bør komme seg opp av sofaen og prøve å holde seg aktive for å holde en sunn vekt ved like, sier Cust.

- Vi sitter nå på mye ny informasjon angående årsakene til brystkreft og forhåpentligvis kan vi trekke noe ut av dette som kan være med på å gjøre behandling av brystkreft mer effektivt, sier Cust. 
 
Referanse:

Anne E. Cust et al, The influence of overweight and insulin resistance on breast cancer risk and tumour stage at diagnosis: a prospective study, Breast Cancer Research and Treatment, Mars 2008

Lenke:

Pressemelding fra University of Melbourne: Overweight, insulin resistant women at greater risk of advanced breast cancer diagnosis, says study

Powered by Labrador CMS