Ta vare på skjelettet ditt mens du er ung. Det er før fylte tretti du kan påvirke beinhelsen mest. (Foto: XiXinXing / Shutterstock / NTB scanpix)

Kronikk: Unge, spreke jenter kan fort bli sprø

Mange unge jenter er opptatt av å være spreke, men glemmer skjelettet. Her er noen råd til dem. 

Dagens unge jenter skal fikse alt. Mange trener mye, er opptatt av det de oppfatter som et sunt kosthold, presterer bra på skolen, tar høyere utdanning, vil være i den riktige vennegjengen og ikke minst se sterke ut, men samtidig ha lite fett på kroppen.

De får gode og dårlige livsstilsråd fra alle kanter hele tiden, men ett område ser det ut til at de glemmer: Skjelettet – som skal bære dem hele livet.

Torsdag 20. oktober er det Verdens osteoporosedag.  Det er mange årsaker til at hver tredje kvinne og hver femte mann i Norge utvikler beinskjørhet i løpet av livet. Blant annet øker livsstilsfaktorer som røyking, usunt kosthold, inaktivitet og alkohol risikoen. Hva kan du selv gjøre for å styrke skjelettet?

Invester nå for å bli en sprek, gammel dame

Allerede i barne- og ungdomsårene legger du grunnlaget for beinhelsen, det vil si styrken i skjelettet, senere i livet, og det er faktisk før du fyller tretti at du i aller størst grad kan påvirke beintettheten din og redusere risikoen for osteoporose og brudd.

Det er viktig å «legge bein i banken» i den viktigste voksealderen – fra cirka 12-13 år for jenter, og 13-14 år for gutter. Denne perioden kalles «mulighetenes vindu for skjelettet», fordi en spesielt stor andel av beinmassen vår dannes i løpet av disse få årene.

Det beste du selv kan gjøre for å få et så sterkt skjelett som mulig, er å være i fysisk aktivitet og spise riktig så lenge som mulig.

Begynn i dag med å bygge en sterk og sunn kropp

Fysisk aktivitet er kjempeviktig, særlig den aktivitetsformen der du hele tiden bærer din egen vekt. Eksempler er ballspill, dans, jogging, kampsport og styrketrening.

Mange unge jenter er aktive og trener mye, men samtidig er det mange som ikke gjør det.

For å ta vare på egen helse og også skjelettet anbefaler myndighetene at barn og unge er i aktivitet minst 60 minutter om dagen. Voksne bør være aktive minst 150 minutter i uka, og aktivitet der du bærer din egen vekt, er superbra for skjelettet.

Ja til menstruasjon og nei til slanking

I noen miljøer er det å ha regelmessig menstruasjon ensbetydende med ikke å trene nok og være for fet. Dette er selvfølgelig en helt forskrudd oppfatning av hva som er riktig.

Det å ha regelmessig menstruasjon er et godt tegn på at en ung jente/kvinne er i balanse, og viktig for et sterkt skjelett. Du kan trene mye og samtidig ha menstruasjon, om du bare spiser smart.

Slanking og for lite mat gjør at du mister menstruasjonen, og det igjen går utover skjelettstyrken.

Unge jenter som trenger å redusere vekten, bør få god veiledning slik at de ikke ender opp med å miste menstruasjonen og få andre alvorlige problemer som følge av en uvettig slankekur.

Ja til kalsium og vitamin D og nei til superfood, piller og pulver

I forbindelse med puberteten er det spesielt viktig å ha god tilgang på skjelettets byggeklosser, som blant annet er kalsium. Jenter har fra fødselen av et svakere skjelett enn gutter, og det er derfor veldig viktig at de får i seg nok kalsium daglig.

Hele 70 prosent av 13 år gamle jenter og over halvparten av alle voksne kvinner får i seg for lite kalsium, viser nasjonale kostholdsundersøkelser.  

Melk og meieriprodukter er den største kilden til kalsium i norsk kosthold. Et enkelt råd er å velge et glass melk, en yoghurt og en brødskive med gulost daglig hvis du ellers spiser sunt og variert. Nok vitamin D er i tillegg nødvendig for at vi skal kunne nyttiggjøre oss kalsiumet. Det er et paradoks at det først og fremst er jenter og unge kvinner som velger bort melk og meieriprodukter når det er de som trenger kalsium mest.

Når en trener mye, er det ekstra viktig å få i seg nok energi og næringsstoffer slik at skjelettet styrkes. Hvis ikke, svekkes skjelettet raskt.

Det finnes unge kvinner med beinmasse som en 70-åring fordi de har en ubalanse mellom energi, næringsinntak og treningsmengde. Mange tror også at det er enkelt å få i seg kalsium via alternative matvarer. For å få til det kreves imidlertid kunnskap og bevissthet rundt sammensetningen av måltidet, mens melk og meieriprodukter er lett tilgjengelige og enkle og naturlige kilder til kalsium.   

Jenter; ikke vent!  Vær aktive, spis smart og sørg for å ha menstruasjon, så kan du nyte gleden av et sterkt og ungt skjelett lenge.

Powered by Labrador CMS