De første tjue årene avgjør hva slags kreft man kan få

Oppvekstmiljøet avgjør hva slags kreft man kan få. En svensk undersøkelse har sammenliknet kreft hos innvandrere som har vokst opp i utlandet med innvandrer som har vokst opp i Sverige. De som har vokst opp i Sverige får de samme typene kreft som svensker, de andre får kreftformer typisk for sine hjemland.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er oppvekstmiljøet i de tjue første årene som avgjør hva slags kreft man kan få. Forskerne ved det Karolinska institutet i Stockholm har sammenlignet over ti millioner personer ved å sammenholde kreftregistret med Statistiske Sentralbyråets generasjonsregister.

Miljøbetinget kreft

- Det viktigste vi har sett er at forskjellene i hva slags kreft man får i ulike land, opphører etter en generasjon. De som kommer til Sverige i tjueårsalderen beholder kreftmønsteret fra sitt opprinnelige hjemland, men deres barn får kreft på samme måte som andre svensker, sier professor Kari Hemminki på Karolinska institutet til den svenske avisa Dagens Nyheter.

- Andre generasjons innvandrere får mindre kreft i lunger og mage og det er antageligvis endret kosthold som ligger bak forskjellene. Forskning på japanere som flyttet til Australia og USA og europeere som har flyttet til Australia har vist at disse fikk de samme kreftformene som i sine nye hjemland. Italienske kvinner som flyttet til Australia fikk dobbelt så ofte brystkreft når de bosatte seg i Australia.

Lev sunt før 25!

Hemminki sier til Dagens Nyheter at hovedkonklusjonen må bli at det er etablert et mønster for hva slags kreft man kan få i alderen 20 - 25 år, samt at miljøet er den viktigste årsaken til om man får eller ikke får kreft.

Det er derfor viktig å leve sunt i nettopp denne perioden av ens liv. Først og fremt handler det om å ikke begynne å røyke og å spise sunn mat. Men det er også viktig å ikke pådra seg kjønnsvorter som kan gi livmorhalskreft . Mange seksualpartnere i ung alder øker risikoen for å bli rammet av denne krefttypen.

Powered by Labrador CMS