Kaffe, med eller uten koffein?

Sunt, ikke sunt, sunt, ikke sunt. Vi gir oss aldri med å finne ny viten om saker vi elsker. Nå er det kaffe som ligger under lupa igjen, og forskerne har funnet ut at vi ikke har skjønt bæret.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Koffeinet i kaffen har lenge blitt forbundet med høyt blodtrykk. Derfor har nok mange takket nei til en kopp utsøkt java i fint selskap, og i stedet halt fram koffeinfritt pulver fra innerlomma.

Dessverre ser det ut til at omtalte stakkarer like gjerne kunne ha slurpet i seg gourmetkaffen. Rykende ferske (!) forskningsresultater peker nemlig i retning av at det slett ikke er koffeinet som har skylda for blodtrykket, melder BBC.

Nytt stoff?

De sveitsiske forskerne fikk seks vanedrankere (kaffe altså) og ni periodedrankere/avholdne til å hive innpå hver sin trippel espresso. Noen fikk med koffein, og noen uten. Det viste seg fort at blodtrykket jumpet i været, både hos dem som fikk koffein, og dem som ikke fikk det.

"Ingen dag uten denne."

-Dette viser hvor lite vi egentlig vet om effektene av en av våre mest populære drikker, sier Dr Roberto Corti, som leder teamet fra universitetshospitalet i Zürich. Antageligvis finnes det altså et annet stoff i kaffe som øker blodtrykket.

Immune mot kaffe

Forskerne fant dessuten ut at de som ofte drakk kaffe til vanlig ikke opplevde noen særlig endring i blodtrykket etter espressobomba. Dette kan tyde på at man rett og slett kan bli immun overfor kaffens skadelige effekt.

Men de frivillige kaffedrikkerne var i utgangspunktet friske mennesker, og det trengs nok mye mer forskning før man kan fraråde folk å drikke koffeinfri kaffe, understreker Corti, som sikkert allerede har blitt ufattelig populær blant verdens kaffeprodusenter.

BBC: Caffeine does not raise blood pressure

Powered by Labrador CMS