Fiskepulver er sunt. Men det kan bli enda bedre. Et nytt forskningsprosjekt skal bidra til å ta vare på mer av fiskens naturlige antioksidanter.
Frank GregersenFrankGregersenFrank GregersenJournalist
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
"Forskning kan gjøre fiskepulver enda sunnere."
Fiskepulver brukes særlig til helsekostprodukter, men også som smakstilsetning i fiskeprodukter.
Under produksjon av pulver varmes fiskeråstoffet opp til 90 grader. Deretter presses vann og olje ut slik at en skal få en effektiv tørking.
Men med vannet forsvinner også vannløselige antioksidanter - stoffer som hindrer at pulveret harskner.
Bedre og mer holdbart
Varmebehandlingen fører også til at antioksidanter ødelegges. Dagens løsning er derfor å tilsette syntetiske antioksidanter.
- Hvis vi kan beholde mer av de antioksidantene som finnes naturlig i fiskeråstoffet kan vi også få et bedre og mer holdbart produkt, sier seniorforsker Jan Pettersen ved Fiskeriforsknings avdeling i Bergen.
Kartlegger antioksidanter
"Seniorforsker Jan Pettersen vil gjerne forbedre fiskepulverets kvaliteter."
I prosjektet, som er et samarbeid med Universitetet i Bergen, skal forskerne kartlegge hvilke og hvor store mengder med antioksidanter som er tilstede i fiskeråstoffet.
De vil også se på hvordan antioksidantene kan tas vare på i prosessen slik at de beholdes i det ferdige fiskepulveret.
- For industrien vil det også være økonomisk fordelaktig hvis en slipper å bruke kunstig framstilte antioksidanter, sier Pettersen.
Universitetet i Bergen og Fiskeriforskning har i fellesskap ansatt en doktorgradsstipendiat for å arbeide med prosjektet.