To par jeans blir lagt inn i en vaskemaskin.
Kanskje kan du vurdere litt kaldere og kortere vask av buksene?

Enkle grep kan få klærne til å vare lenger

Forskere vil ha flere til å droppe varmtvannet. 

Er du lei av at genserne fort blir blasse i fargen, eller at de blir slitt og hullete? 

Det finnes råd, ifølge eksperter.

Tre forskere fra Deakin University i Australia kommer med sine vasketips i et innlegg i The Conversation. De forsker alle på klær og materialer.

Forskjell på vaskemaskiner

En ting de løfter frem, er at vaskemaskinen din i utgangspunktet ikke er spesielt skånsom. 

Det er forskjell på maskiner. De to hovedtypene er toppmatet og frontmatet. 

Disse maskinene jobber med klærne på litt ulike måter. Mekaniske bevegelser er i seg selv uunngåelige for å effektivt få skitten ut av klærne. 

I en toppmatet maskin blir klærne dyttet rundt i en større mengde med vann. En frontmatet maskin bruker tyngdekraften mer. Og den blir ikke like full av vann.

Generelt er toppmatede litt mer brutale mot klærne enn de frontmatede, skriver de tre forskerne. 

Uansett hva slags maskin du har, kan du gjøre stor forskjell ved å velge riktig vaskeprogram. 

– Nok for hverdagslige flekker

Du har ganske mange valg foran deg om du ser på instrumentpanelet. Hvitvask, kulørtvask, finvask og ullprogram. 

Og du velger temperatur og varighet på programmet. 

– Kortere programmer med lav temperatur er ofte nok for hverdagslige flekker, skriver forskerne. 

Disse programmene er satt sammen av ulik temperatur, vannmengde og mekanisk bearbeiding. De tar hensyn til hva slags tekstiler du skal vaske og hvor grundig klærne må vaskes.

Men hva er egentlig problemet med å dra på litt ekstra med temperatur og intensitet? Da er du jo sikker på at det blir ordentlig rent. 

Men der oppstår et problem.

Fibre som kveiler seg fast i hverandre

Problemet er at tøyet vårt er bygget opp av små fibre. Disse er tvistet sammen og utgjør en tråd. Fibrene kan slite seg løs. Det skjer oftere ved røff behandling. Etter hvert blir det hull i klærne. 

Vasker du ull, er det samme problem, men ull har også en annen egenskap. Fibrene kan kveile seg fast i hverandre i et ullplagg som blir vasket i varmt vann. Svært mange sammenkveilede ullfibre gjør at ullgenseren eller ullsokkene krymper. 

Noen typer tøy, som noen typer sportstøy, har fibre som er tettere knyttet sammen. De ryker ikke så lett.

Gode vaskemidler 

Australierne skriver at vaskemidlene vi bruker til klær i dag, er gode. De fjerner lett flekker, og du trenger ikke å bruke spesielt store mengder. 

Det er verdt å merke seg at ull trenger spesialvaskemiddel. Vaskemidler med enzymer spiser opp ulla, skriver SIFO-forskerne Ingun Grimstad Klepp og Kirsi Laitala i en artikkel hos OsloMet

Enzymer er stoffer som bryter ned proteiner. 

Forskernes siste tips kan du kanskje gjette deg til. Det er å avlyse vaskedagen. 

Jo sjeldnere du vasker dem, jo lenger varer klærne. Spesielt ull trenger sjeldnere vask fordi det lukter lite, skriver Klepp og Laitala.

Kald vask kan bli renere enn varmere vask

I 2020 skrev forskning.no om en studie som viste at vask på 25 grader var best for både klær og miljø. 

OsloMet-forsker Kirsi Laitala sa at det i praksis er liten forskjell mellom 25 og 30 grader. Hun sa at en vask på 30 grader kan bli renere enn en på 40. I noen land er det vanligst å vaske med kaldt vann, sa hun.

– Det er flere faktorer som bidrar til hvor ren klesvasken blir i tillegg til temperatur: mengde og type vaskemiddel, mengde vann, mekanisk bearbeiding og tid. De nye vaskemidlene vasker også bedre i lavere temperaturer enn de gamle, kommenterte Laitala i 2020. 

– Det er også mye å hente i det å ikke vaske ting som egentlig ikke er skittent. Kanskje det holder å lufte klærne eller fjerne en flekk i stedet for å vaske hele plagget? Det gir minst mikrofiberutslipp, tipset hun. 

Det er imidlertid smart å kjøre en kokvask iblant på klær som tåler det. Da unngår du bakterier i maskinen. Det skrev forskning.no om i 2020

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS