Peanøtter farligere enn hai

Hai som angriper mennesker har skapt overskrifter den siste tida. For deg som skal forlate våre trygge farvann med flyndre, sjøpølse og søte glassmaneter: Peanøtter er en større trussel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når man sammenligner sannsynligheten for at en hai setter tennene i et menneske med mengden avisoppslag om det samme, blir det nærliggende å tenke:

Det må være helt andre ting enn den statistiske faren som er årsaken til at historiene om haiangrep går verden over.

Morderiske peanøtter

For å trøste deg som skjelver i buksene fordi du skal feriere i Florida eller et annet sted hvor haien viser tenner: Det er mye mer sannsynlig at du blir drept i en bilulykke mens du kjører til stranda.

"Hvithai utenfor Farallon Islands ved San Fransisco."


 

Hvert år blir mer enn én million mennesker i verden drept i bilulykker.

Har du bare én hånd på rattet og spiser peanøtter med den andre, utfordrer du virkelig skjebnen.

Det er nemlig mer sannsynlig at peanøtter tar livet av deg enn at du skal bli bitt av hai. Hvert år dør rundt 90 mennesker på grunn av peanøttallergi, ifølge en pressemelding fra Texas A&M University.

Dødsfall i trafikken

Til sammenligning blir mellom 30 og 80 mennesker angrepet av hai hvert år, ifølge statistikk fra 1990 til i dag. Hvert år har mellom to og 11 av disse angrepene dødelig utfall. Statistikken er hentet fra International Shark Attack File.

Bare i Norge mistet 257 personer livet i bilulykker i 2004, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det samme året ble sju personer drept av hai verden over.

I Florida har det vært flere haiangrep den siste tida. Ett tok livet av en 14 år gammel jente, og ett annet førte til at en 16 år gammel gutt måtte amputere foten.

Tre millioner i vannet

Haiangrep er likevel veldig sjeldne når du setter det i perspektiv, mener haiforsker John McEachran ved Texas A&M University.

- På et hvert tidspunkt på dagen er det tre millioner mennesker i vannet, sier han.

- Når du tenker på alle menneskene som er i vannet samtidig, er antallet haiangrep veldig, veldig lite. Sjansene for å vinne i lotto er mye høyere enn faren for å bli angrepet av hai.

- Haiangrep er som flyulykker. De aller fleste flyturer er trygge, men når det skjer en ulykke, skaper det store overskrifter. Dersom du er fornuftig i vannet, er du trygg, sier McEachran.

Ligner på sel

Han tror haiangrep ofte er konsekvensen av en feilvurdering fra haiens side. Hai liker nemlig ikke mennesker, men noen ganger kan vi minne om sel, som er ett av haiens favorittmåltider.

- Noen ganger hører du om surfere som opplever at hai har bitt i surfebrettet deres. Det er sannsynligvis fordi brettet minner om formen på en sel.

Hvert år blir mange flere strandløver skadet av maneter og giftig fisk enn av hai.

Lenker:

SSB: 257 drepte på norske veier i 2004
EurekAlert!: Shark attack worries? Driving to the beach is more deadly

Powered by Labrador CMS