Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.

Fra neste år kan den nye versjonen av filmen «Tre nøtter til Askepott» med Astrid Smeplass i hovedrollen bli en del av julerepertoaret.

Vil ny versjon av «Tre nøtter til Askepott» erstatte den gamle?

Filmviter Sara Brinch kan ha svaret.

800.000 av oss starter julen med den tsjekkiske filmen «Tre nøtter til Askepott» fra 1973 på NRK.

Til tross for en dundrede suksess i Norge har en ny og norsk versjon av filmen hatt premiere på norske kinoer i november. Og fra neste jul vil den nye filmen sendes på TV2.

Vi spør førsteamanuensis Sara Brinch, instituttleder ved Institutt for design på NTNU om hvorfor lage en ny versjon av en suksesshistorie?

– Det finnes flere grunner til det. Fallhøyden er stor, men gevinsten desto større hvis man lykkes, fordi en ny versjon kan gi flere generasjoner sin egen «Tre nøtter til Askepott», forklarer hun.

Filmviter Sara Brinch tror det vil skille litt mellom generasjonene hvem som vil se hvilken versjon i tiden framover.

– Filmfortellingen får et oppdatert uttrykk, og Askepott spilles av en artist som de yngre seerne allerede kjenner til, Astrid Smeplass. Og historien er jo i stor grad den samme.

– Mange vil tenke at den gamle er den «ekte»

En ny versjon vil også kunne gi enda mer oppmerksomhet om originalen. De vil bli sammenliknet, og mange vil garantert også konkludere med at det er den opprinnelige versjonen som er «ekte vare».

Også fordi det er den de har alle minner om tidligere juler knyttet til, kanskje spesielt jula som barn.

Brinch tror svaret på om det er på tide at den gamle klassikeren blir byttet ut med en moderne versjon, vil være avhengig av hvem du spør.

– Mange elsker klassikeren, ikke bare på grunn av historien, det daterte uttrykket, skuespillerne og Knut Risans stemme, men også fordi den ER julestemning. Den er fjernsynets inngangsport til julaften.

Nyinnspillinger utfordrer og hedrer

– Samtidig skal klassikere også kunne utfordres. Tenk bare på julesanger, som stadig blir spilt inn med nye arrangementer og av nye artister, der nyinnspillingene både utfordrer og hedrer tidligere innspillinger på en og samme tid.

– Den nye «Tre nøtter til Askepott» har fått en litt blandet mottakelse fra filmkritikerne. Den har blitt utrop til alt fra en ny klassiker til ikke å nå opp, eller ikke å ha bestemt seg for hvilken målgruppe den ønsker å nå, forteller filmviteren.

Brinch sier at dette er en type film som ikke trenger gode anmeldelser for å få folk til å strømme til kinoene.

– Åpningshelgen i november hadde høye besøkstall, og tallene hadde nok vært stabilt høye gjennom hele advent og jul hvis det ikke hadde vært for den nye smittesituasjonen.

Vi ny versjon erstatte den gamle?

Sara Brinch tror ikke den nye versjonen kommer til å erstatte den originale, men at de to får et litt forskjellig publikum på julaften.

Hun antar at foreldregenerasjonen vil fortsette å se originalen på tv til det faste tidspunktet den alltid har blitt sendt av NRK. Det er for mange en juletradisjon.

– Og så ser de kanskje den nye versjonen en gang i løpet av adventstiden eller romjulen. Litt på samme måte som med alle andre julefilmer vi har et forhold til, som «Love Actually».

Hun tror videre at en del yngre kanskje vil se filmen når den vises på TV2 julaften fra neste år av.

– Jeg tror nok de helst de ser den slik de ser andre filmer eller serier: når de vil, hvor de vil og på hvilken skjerm som passer dem best.

Powered by Labrador CMS